Policija rastjerala prosvjednike uoci godišnjice Tiananmena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska policija grubo je nasrnula i strpala u zatvor u nedjelju aktiviste koji su na jugu zemlje obilježavali 23. obljetnicu prodemokratskih prosvjeda na Trgu Tiananmen u središtu Pekinga, izjavili su aktivisti za ljudska prava.

Policija je napala i zatvorila borce za ljudska prava u pokrajini Fujian, na jugoistoku zemlje. Tridesetak aktivista uhiceno je u Pekingu prije nego su vraceni u svoje pokrajine, dodali su.

"Dvadesetak aktivista uhiceno je i policija je grubo nasrnula na njih jutros na Trgu 1. svibnja", izjavila je Shi Liping, supruga aktivista Linga Bingxinga telefonski iz Fuzhoua, središta pokrajine Fujian. "Policija je rekla da ce ih pretuci na smrt. Odveli su osam osoba, medu njima mojeg supruga. Strahujem da su ga pretukli", dodala je ona. Na upit novinske agencije France presse policija Fuzhoua opovrgnula je privodenje prosvjednika.

Internetska stranica www.molihua.org iz inozemstva pozvala je svoje pristaše da odjenu crninu i prošecu se središtima kineskih gradova uoci godišnjice gušenja Pekinškog proljeca. Stotine, moguce i tisuce ljudi ubijene su nocu s 3. na 4. lipnja 1989., kada je Komunisticka partija tenkovima i vojskom ugušila sedmotjedne prodemokratske prosvjede koje su poveli studenti i disidenti, a režim ih nazvao "kontrarevolucijom".


Podijeli: Facebook Twiter