Policija provjerava financijske knjige škverova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon upada Financijske policije u brodogradilišta u petak pojedini škverovi još ce u ponedjeljak morati dostaviti svoje posljednje bilance. Podsjetimo, Financijska policija je od uprava svih brodogradilišta, osim pulskog Uljanika, zatražila financijske podatke i stanje obveza zakljucno s 30. rujna ove godine. U Ministarstvu financija i u subotu su opovrgavali da ovaj potez ima bilo kakvu dublju pozadinu osim one da se utvrde kako se troše proracunska sredstva, odnosno koji je razlog tako ogromnim gubicima po brodogradilištima.

Napokon je na red došla i brodogradnja, objašnjavaju naši sugovornici iz Šukerova resora. Financijska policija, barem kako tvrde ti izvori, nije ušla ciljano u smislu dojave o nezakonitim radnjama vec s namjerom da se jednom konacno i temeljito procešljaju poslovne knjige škverova. U brodogradevnim sindikatima smatraju da su policija i državne financijske kontrolne službe trebale uci u brodogradilišta daleko prije.

- Za sve što utvrdi Financijska policija u brodogradilištima odgovorne su hrvatske Vlade koje nisu uspostavile sustav kontrole, koje su u nadzorne odbore postavljale ljude koji nemaju pojma što znaci more, a kamoli brodogradnja, da bi ti isti onda imenovali politicki podobne uprave. U tako postavljenim odnosima svak' je mogao raditi što hoce. Davno smo upozoravali da treba sprijeciti i stati na kraj kriminalu u brodogradilištima. Ne trebaju tu nikakve velike istrage i parade. Dovoljno je, recimo, samo usporediti kako živi jedan referent u prodaji, a kako onaj u nabavi i ugovaranju poslova s kooperacijom. Imaju iste kvalifikacije i placu, samo što je jedan sirotinja, a drugi gospodin covjek, kaže predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic. Njegovo je mišljenje da slanje Financijske policije služi samo kao alibi za neciji dosadašnji nerad, nestrucnost i neodgovornost. Bulic ne izostavlja ni mogucnost da se radi i o još jednom poligonu i testiranju snaga izmedu razlicitih struja koje se naziru unutar same hrvatske Vlade.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Brodosplita Zvonko Šegvic opovrgnuo je glasinu da je ulazak Financijske policije u sva brodogradlišta, izuzev pulskog, isprovociran upravo rezultatima unutarnjeg nadzora oko angažmana kooperantske radne snage u ovom dalmatinskom brodogradilištu. Šegvic tvrdi upravo suprotno. Prema njegovim rijecima, upravo je u Brodosplitu od pocetka ove godine i dolaska nove uprave broj prekovremenih radnih sati smanjen za oko 80 posto, dok je broj angažiranih kooperantskih radnika smanjen za njih cak - 450. Drugim rijecima, 450 kooperanata pokazalo se suvišnim za poslovanje ovog brodogradilišta. Samo što su ti kooperanti i njihov angažman sve dotad uredno bili placani.

- Nije mi jasno zašto uprave brodogradilišta šute na kritike i objede pojedinih ponudaca o tome da su dali krive i manjkave podatke? Pa neki od tih ponudaca uopce se nisu pojavili niti obavili dubinsko snimanje po brodogradilištima, vec su za 15 tisuca kuna, koliko je stajao otkup natjecajne dokumentacije, dobili besplatnu medijsku reklamu, komentira Šegvic pitajuci se hoce li ti ponudaci, medu kojima je apostrofirao Philipa Zeptera, odgovarati ako se utvrdi da su njihove objede bile krive.


Podijeli: Facebook Twiter