Policija pretražuje Sarkozyjevu vilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska policija pretražila je u utorak dom i ured bivšeg predsjednika države Nicolasa Sarkozyja u sklopu istrage o financijskim vezama njegovog politickog tabora i najbogatije Francuskinje, nasljednice L'Oreala Liliane Bettencourt, odnosno njezinog moguceg protuzakonitog financiranja njegove predsjednicke kampanje 2007.

Sarkozy, koji je vec prije zanijekao ikakvu upletenost u mutne poslove, u nedjelju je s obitelji otišao u Kanadu na odmor, a njegov odvjetnik Thierry Herzog rekao je da pretraga kuce i odvjetnickog ureda ciji je suvlasnik nece pokazati ništa i da je njegov klijent istražiteljima vec rekao sve informacije koje su otklonile sumnje u njegove tajne sastanke s Bettencourt.



Sarkozy je 16. lipnja izgubio imunitet od pravosudnog progona nakon što je pocetkom svibnja poražen na predsjednickim izborima od socijalistickog kandidata Francoisa Hollandea.

Istraga je usredotocena na navode da je Bettencourt izbornom stožeru Francoisa Sarkozyja, tad kandidata stranke desnog centra UMP, dala desetke tisuca eura, prema tvrdnjama njezine bivše racunovotkinje Claire Thibout ukupno 150 tisuca eura u gotovini, što bi bilo protuzakonito jer su u Francuskoj pojedinacne donacije ogranicene na 4.600 eura.

Drugi svjedoci tvrde da je tijekom kampanje Sarkozy nekoliko puta odlazio na imanje Bettencourt da bi se u tajnosti sastao s njom.


Podijeli: Facebook Twiter