Policija poziva na oprez pri uporabi pirotehnike

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Od danas do 1. siječnja dozvoljena je uporaba opasnijih vrsta pirotehnike, no policija upozorava na oprez i podsjeća da je prošle godine tijekom blagdana ozlijeđeno više od 30 osoba, od kojih čak 18 teško.

Osim toga, tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i dobro" propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, više od šest tisuća komada streljiva, pet kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te više od 13 tisuća komada pirotehničkih sredstava.

Rezultati prijašnjih akcija koja se provodi od 1993. pokazuju da se nesreće od pirotehnike iz godine u godinu smanjuju pa primjerice na zagrebačkom području posljednjih pet godina nije bilo smrtno stradalih.

U policiji podsjećaju da najveća opasnost leži u ilegalnom oružju i apeliraju na sve građane da ga predaju, bilo vojno ili improvizirano, jer za to neće snositi nikakve sankcije. Oružje se može predati i anonimno.

Pirotehnika se po količini eksploziva dijeli u tri razreda. Najmanje su opasna sredstva I. razreda, tzv. pirotehničke igračke koja se mogu prodavati tijekom cijele godine i mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se legalno nabaviti samo u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

- Važno je da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno, upozoravaju u policiji.

Podsjećaju da je Zakon o eksplozivnim tvarima za zloporabu pirotehnike propisao kazne od tisuću do pet tisuća kuna za građane te od 20 tisuća do 40 tisuća kuna za tvrtke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter