Policija potvrdila da je pratila novinare i M. Bajića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše bio je direktno praćen. Policija je imala telefonske izliste za još pet novinara, dok ih za preostalo troje nije bilo, jer se nije moglo utvrditi kojim se telefonima koriste. Indirektna meta obrade bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Izjavio je to danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predstavivši rezultate unutarnje kontrole MUP-a, koja je potvrdila otkriće Novog lista otprije desetak dana da je u drugoj polovici prošle godine, pred same parlamentarne izbore, bilo naloženo tajno praćenje Bajića i novinara.

Što se Bajića tiče, Ostojić je napomenuo kako je rađena neizravna analiza kontakata državnog odvjetnika i novinarke Ivanke Tome. Utvrđeno je i da se dokumente o tome pokušalo uništiti, no računalni stručnjaci uspjeli su dokaze o tome vratiti natrag u sustav.

Akciju čije je kodno ime bilo "Juda" je naložio tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, dok ju je operativno odradio Milijan Brkić. Ostojić je na novinarski upit kazao da ne zna je li njegov prethodnik Tomislav Karamarko znao za akciju.

Izvješće nalazu unutarnje kontrole bit će poslano DORH-u, nakon čega će se utvrđivati kaznene odgovornost.

Ostojić je također potvrdio da su DORH i USKOK lani zaista zatražili obradu sudionika procesa, koji su mogli odavati tajne iz istrage, no nije zatraženo praćenje novinara, već je nalog zloupotrebljen. (D. RADALJAC/Novi list, Hina)
 

Karamarko: Sve rađeno po Zakonu o policiji

Predsjednik HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je danas da su policija, njen tadašnji glavni ravnatelj Oliver Grbić i njegov zamjenik Milijan Brkić, na zahtjev DORH-a postupali po Zakonu o policiji te da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i novinari nisu bili meta, već netko iz sustava koji je dostavljao informacije iz istrage.

 


Podijeli: Facebook Twiter