Policija: Poljoprivrednici blokadom cesta krše zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljne poljoprivredne proizvođače koji traktorima u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduju već osmi dan, vukovarsko-srijemska policija upozorila je danas opetovano da blokiranjem cesta i alternativnih pravaca krše odredbe Zakona o cestama.

Policija se pritom poziva na članak 45. zakona, u kojem se navodi da je zabranjeno trajno ili privremeno zaposjedati ili na drugi način smetati posjed javne ceste ili njezinog dijela. Navode da je za kršenje toga članka Zakona o cestama propisana novčana kazna u iznosu od 10 do 30 tisuća kuna za fizičku ili pravnu osobu te novčana kazna za prekršaj u iznosu od dvije do osam tisuća kuna za odgovornu osobu.

- Policijski službenici će sudionicima prosvjeda koji su svojim vozilima blokirali promet na kolniku cesta izdavati upozorenja zbog kršenja članka 78. i članka 79. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a za osobe koje odbiju dati podatke primjenjivat će se članak 229. istoga zakona, koji za to predviđa novčanu kazna u iznosu od dvije do pet tisuća kuna, upozorava policija.

Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivredni proizvođači traktorima su blokirali prilaz graničnom prijelazu Županja na državnoj cesti D55, dok se na preostalih deset prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj županiji traktori nalaze na jednoj kolničkoj traci. S ceste su ih maknuli samo na prilazu Ilači, da bi oslobodili prolaz vjernicima uoči blagdana Velike Gospe.

Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislava Pokrovca, unatoč upozorenjima i prijetnjama policije, seljaci se neće maknuti s prometnica jer smatraju da ne krše nikakav zakon.

- Ništa mi ne kršimo. Po zakonu ove države imamo pravo prosvjedom iskazivati nezadovoljstvo i ne mislimo se micati. Uostalom, već su nas ionako sve popisali i vjerojatno će nam poslati kazne maknuli se mi ili ne, kaže Pokrovac te dodaje da će danas započeti i prosvjedi seljaka na punktovima u Starim Mikanovcima, na vinkovačkom, i Gunji, na županjskom području.

Prema njegovim riječima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduje više od 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača.

Pokrovac je rekao i da će se predstavnici seljačkih udruga sastati danas u Virovitici radi daljih dogovora u vezi s prosvjedima koji traju već osam dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter