Policija pojačava preventivne i represivne mjere


Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti, kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti. Prva takva aktivnost održat će se već danas u 10 sati na pulskom šetalištu Lungomare gdje će se održati utrka učenika OŠ Stoja i OŠ Veruda. Start utrke je na kupalištu Mornar u 10 sati, a utrka se održava od Mornara (unutarnji plato) do Gortanove uvale, te povratak do Mornara, cestom. 

Predstava u školama

Utrka je rezultat suradnje policije s Gradom Pulom, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via), Udrugom kineziologa, Udrugom UZPIRO Cro, Udrugom Institut, Centrom za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula, OŠ Stoja i OŠ Veruda.

Osim navedene utrke, u slijedećih mjesec dana, održat će i druge preventivne aktivnosti. Tako će se od 15. do 17. studenoga, u sklopu aktivnosti Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, u pulskim osnovnim školama održati edukativna predstava proizašla iz The/Arto projekta ''Droga - reci drogi NE!'', u okviru koje će se učenicima obratiti i policijski službenici. Predstave će se održati već danas u školama Tone Peruška i Veli Vrh, sutra u OŠ Veruda, Centar, Stoja, Giusepinna Martinuzzi i Vidikovac, te u petak u školi Šijana. 

Baci drogu u koš

Na Trgu Portarata 5. ili 7. prosinca održat će se košarkaški turnir u slobodnim bacanjima za učenike sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola pod nazivom ''Baci drogu u koš'', na kojem će sudjelovati i policijski službenici. U suradnji s Istarskom županijom (kampanja Bježi/Via) i u sklopu aktivnosti Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, 15. prosinca će se u OŠ Veli Vrh održati malonogometni turnir ''Život bez droge je prva liga'', na kojem će sudjelovati i policijski službenici.

Istovremeno će u školama na području cijele Istre, djelatnici PU istarske provoditi projekt ''Zdrav za pet''. U cilju suzbijanja svih oblika ovisnosti policija će u narednih mjesec dana, uz preventivne, provoditi i pojačane represivne mjere pa će tako policijski službenici pojačati aktivnosti u cestovnom prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu, a u suradnji s nadležnim inspekcijama će se pojačano kontrolirati prodaja alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama. (M. KOŠTA)



Podijeli: Facebook Twiter