Policija obilježila svoj dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na pulskom groblju za sve pripadnike MUP-a poginule u Domovinskom ratu i prilikom obavljanja službenih poslova Policijska uprava istarska pocela je u ponedjeljak obilježavanje Dana policije i njezina zaštitnika sv. Mihovila.

U jutarnjim satima policijski kapelan don Ivo Boric predvodio je svetu misu u crkvi svetog Kuzme i Damjana u Fažani, a potom je na igralištu u MUP-ovom centru za obuku u Valbandonu nacelnik PU istarske Mladen Blaškovic urucio prigodnu nagradu MUP-a koju je dobilo jedanaestero službenika PU istarske.

Ukupno 72 policijskih službenika primila su pisane pohvale nacelnika uprave za iznimnu profesionalnost, znanje i strucnost u obavljanju poslova i etickog ponašanja u službi i izvan nje.



Na svecanom kolegiju nacelnika PU istarske pod nazivom "Dvadeset godina PU istarske", uz sadašnjeg nacelnika uprave Blaškovica sa suradnicima okupili su se i njegovi prethodnici: najstariji Josip Degoricija, Branko Kijurko, Boris Toncinic, Milan Pemper i Loris Kozlevac.

Na svecanosti su bili i današnji nacelnici istarskih policijskih postaja kao i njihovi prethodnici iz 1991. godine, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije, odnosno BAK-ova Slavko Jereb, bivši i sadašnji pripadnici SZUP-a odnosno SOA-e, kao i Klaudio Karlovic, zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe koja je 1991. još bila u sastavu MUP-a.

Blaškovic je kazao da se o ulozi hrvatske policije u Domovinskom ratu još uvijek ne govori dovoljno te istaknuo da je policija prva stala u obranu svog naroda te je iz nje stvorena Hrvatska vojska.

- Pripadnici policije sudjelovali su u svim vojno-redarstvenim akcijama kao i u mirnoj reintegraciji. Od ratnih vremena policija se modernizirala i danas ne zaostaje ni za jednom policijom u Europi, kazao je Blaškovic.



Istaknuo je da su u potpunosti spremni raditi prema novom Zakonu o kaznenom postupku kao i Zakonu o policiji, koji ce pridonijeti zaštiti i dostojanstvu policijske službe. Novost tog zakona je i zabrana policijskim službenicima da budu clanovi politickih stranaka i kandidiraju se na izborima, zakljucio je Blaškovic.

Njegov zamjenik Božo Kirin ukratko se osvrnuo na 20-godišnji rad i zakljucio da se policija transformirala u javni servis gradana, ali da još predstoji poboljšanje ucinkovitosti i neovisnosti, depolitizacija kao i stalna edukacija policijskih službenika.


Nagradeni za otkrivanje pljackaša bankomata

Prigodnu nagradu MUP-a za zasluge u otkrivanju skupine koja je u Svetom Lovrecu i Tinjanu pocetkom godine digla u zrak bankomate primili su: Vlatko Anucic, Iva Bencic, Branko Ivanovic i Zoran Risteski iz Sektora kriminalisticke policije, Dinko Gubic, Dalibor Krajina i Ivica Šest iz Policijske postaje Pazin, te Marko Barun, Jakob Bicvic, Vlado Domazet i Samir Zulic iz Policijske postaje Porec.


Policija štiti i zašticene morske životinje

U sklopu obilježavanja Dana policije i Dana sv. Mihovila u ponedjeljak je za javnost bio otvoren i pulski Rijecki gat na kojemu su se pulski mališani, ali i oni nešto stariji, imali priliku upoznati s policijskim plovilima i opremom kojom se koriste djelatnici Pomorske policije.

Kako nam je pojasnio Alen Drandic iz Odjela za državnu granicu, na gatu su izloženi razni info leci kojima je cilj upoznati javnost o zašticenim vrstama u Jadranskom moru, potrebi zaštite arheoloških nalazišta, ali i opreznog glisiranja pa sve do informacija za sigurnije kupanje ili ljetovanje.

Posjetitelji gata mogli su tako doznati sve o ugroženim vrstama hrskavicne ribe u koje spadaju raže i morski psi te da su, osim njih, u Hrvatskoj zašticene i periske, dobri dupin, morski konjic, sve vrste morskih kornjaca, sredozemna medvjedica i neke vrste puževa.

Na gatu je bila izložena i oprema koja se koristi u krivolovu, a djeca su mogla vidjeti prave periske i prstace. Osim opreme policajaca na moru, na štandovima je bila izložena i oprema koju u svom radu koriste ronioci interventne jedinice.


Podijeli: Facebook Twiter