Policija nijema na upade slovenskih ribara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upadi slovenskih ribara u hrvatske teritorijalne vode postali su svakodnevica u Savudrijskoj vali, tvrde tamošnji ribari. Danas su tako, kažu nam ribari, uz samu savudrijsku luku, na svega jednoj nautickoj milji od obale, u ribolovu bile dvije slovenske lebdece koce, koje ne samo da su time nelegalno prešle državnu granicu, vec su prekršile i druge hrvatske propise. Naime, naši bi ribari za ribarenje lebdecom kocom unutar tri milje od obale, prema zakonskim odredbama, bili kažnjeni.

No, naša pomorska policija ocito ima dvostruka mjerila pa za isti prekršaj ne kažnjava slovenske ribare, niti ih udaljava iz hrvatskih teritorijalnih voda. Savudrijski ribari tvrde da je cijeli incident iz neposredne blizine mogla vidjeti i posada glisera pomorske policije koja se tamo zatekla, ali uopce nije reagirala.

Navikli na neucinkovitost i nezainteresiranost policije da štiti hrvatsko more, ribari im više ni ne prijavljuju takve slucajeve. No, njihovo strpljenje je, kako vele, pri kraju. Uvjereni su da Slovenci ovakvim upadima samo testiraju njihovo strpljenje, ali da oni nemaju namjeru nasjedati na nikakve provokacije, vec ce se protiv toga boriti iskljucivo legitimnim sredstvima, odnosno da ce o svemu obavještavati svoj Ceh ribara, zatim Obrtnicku komoru te Ministarstvo vanjskih poslova.

U konacnici bi sve moglo završiti time da bi ribari, neslužbeno doznajemo, ponovno mogli zatražiti aktiviranje Zašticenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), koji je bivši premijer Ivo Sanader žrtvovao zbog ulaska u EU.

Kako je Sanader nedavno odstupio, a Hrvatska zbog slovenske blokade još nije ni blizu EU-a, takav scenarij ne izgleda uopce nemoguc. Navodno bi se upravo o toj temi moglo razgovarati na iducoj sjednici Ceha ribara Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter