Policija na tragu bombašu iz Zagreba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U središtu Ministarstva unutarnjih poslova sinoć je počeo sastanak predstavnika policije i Državnog odvjetništva i očekuje se da će vrlo brzo biti uhićen osumnjičenik ili više njih odgovornih za naprave koje su eksplodirale u zapadnom dijelu Zagreba u petak iza ponoći na autobusnom stajalištu u Stenjevcu i u srijedu u 3.50 sati na željezničkoj pruzi u Podsusedu.

Iako je u petak navečer najavila da će za 24 sata izaći u javnost s konkretnim rezultatima istrage, policija još nema osumnjičenika. Kažu da se informacije još provjeravaju, da se slaže kriminalistički mozaik, ali da novih informacija za javnost, vezano uz eksplozije, još nema.

– Čekamo još određene nalaze i vještačenja. To su procesi koji zahtijevaju određeno vrijeme i ne možemo ih požuriti, izjavila je sinoć glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić, dodajući da je uvjerena da do nedjelje neće biti novih detalja o ovoj istrazi.

Pretres u Gospodskoj

Po njezinim riječima, policija je do sada obavila obavijesne razgovore s više od sto osoba, a provodeći dokazne radnje pretražila je i neke stanove. U Dnevniku HTV-a rečeno je da je potvrđeno da je u obje eksplozije upotrebljen trinitrotoluen, javnosti poznatiji kao trotil ili TNT, i to vojnog porijekla. Zanimljivo je da je, između ostaloga, rečeno da je u istrazi oko eksploziva zbog toga, ali i zbog činjenice da je u eksploziji na autobusnom stajalištu ozlijeđeni V. B. bio bivše vojno lice, hrvatski MUP zatražio pomoć kolega "u regiji". V. B. je, naime, rođeni Banjalučanin, a u Zagrebu živi niz godina.

Nakon što je u petak popodne i uvečer uz pomoć psa-tragača pretražen stan u kojem boravi sa svojom nevjenčanom suprugom, stambenoj zgradi u Gospodskoj 30, samo 150 metara od uništenog autobusnog stajališta, dio medija požurio ga je proglasiti osumnjičenikom te iznio detalje njegove biografije i fotografije iz njegovog života. Ipak, prema neslužbenim podacima, policija i forenzičari nisu pronašli ništa, ni u stanu, ni u podrumskim prostorijama zgrade. Policija je pretražila i automobil koji je u vlasništvu njegove nevjenčane supruge.

"Tanka" priča
On se jučer još uvijek nalazio na liječenju u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici i pod policijskom je paskom. HTV se pozvao i na izjave istražitelja, tvrdeći da V. B. ima "tanku priču" i da je najvjerojatnije svjestan da će biti osumnjičen za ova kaznena djela, okarakterizirana kao djela protiv sigurnosti ljudi i imovine.Rečeno je još sinoć da je najvjerojantije riječ o "solo igraču" koji je možda nesvjesno u cijelu priču upleo i neke osobe koje bi mogle biti osumnjičene kao pomagači.

Da bi V. B. mogao biti osumnjičenik, dao je naslutiti i Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije još u petak navečer. Najavio je tada da bi rezultati vještačenja trebali biti poznati u roku 24 sata. Sastanak u sjedištu MUP-a možda to može i značiti, ali tijekom večeri o nalazima nije bilo nikakvih informacija za javnost. (Novi list)
 

Policija: Dosadašnja istraga pokazala da se ne radi o terorističkom činu

Istraga dviju eksplozija u zapadnom dijelu Zagreba ne upućuje na teroristički čin, a očevid na mjestima događaja utvrdio je da se u oba slučaja radilo o improviziranim eksplozivnim napravama, izvijestila je sinoć policija.

Tragovi izuzeti na mjestima događaja predani su na vještačenje, a nakon dobivenih nalaza moći će se utvrditi eventualna povezanost dviju eksplozija koje su se dogodile 9. i 11. siječnja ove godine uz zagrebačku Aleju Bologna, ističe se u priopćenju Ravnateljstva policije.


Nova saznanja u istrazi eksplozija znat će se danas

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da će u popodnevnim ili ranim večernjim satima izvijestiti javnost o novim momentima u istraživanju dviju eksplozija u Zagrebu. (Hina)

 


 


 

 


Podijeli: Facebook Twiter