Policija na Ipsilonu protiv opasnih vozaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo cetiri dana, od cetvrtka do ponedjeljka, na Istarskom ipsilonu tri su vozaca vozila tom autocestom u zabranjenom smjeru. U ponedjeljak ujutro, petnaestak minuta prije devet sati, zasad nepoznat vozac još neidentificiranog vozila na dionici Bale - cvor Kanfanar izlazeci s Odmorišta Bale skrenuo je u pogrešan smjer, odnosno krenuo putem kojim se i dovezao do odmorišta.

Policija je u ponedjeljak, na redovitoj konferenciji za novinare u PU istarskoj, izvijestila da je identificiran vozac koji se proteklog cetvrtka oko 11.40 sati u pogrešnom smjeru vozio "peglicom" na dionici Vodnjan Sjever - Kanfanar, a rijec je o 82-godišnjaku iz Buja. Vožnja Ipsilonom u kontra smjeru uocena je i u nedjelju na dionici Bale - cvor Kanfanar u 16.35 sati gdje je Golfom u pogrešnom smjeru upravljao 69-godišnjak.

Na svu srecu ove greške vozaca na autocesti, na cijim je dijelovima dozvoljena brzina kretanja do 110 kilometara na sat, nisu izazvale nijednu nesrecu, a o njima su policiji dojavljivali vozaci koji su se mimoilazili sa zalutalim vozilima. Svim vozacima koji voze u pogrešnom smjeru slijede prekršajne prijave, no gora od kazne je ipak opasnost koju predstavljaju za sebe i druge sudionike u prometu.

Kako bi se vožnja Ipsilonom u suprotnom smjeru ubuduce pravovremeno sprijecila, sastali su se predstavnici Bina-Istre i policije te obišli (uvjetno receno) "kriticne tocke" i razgovarali o mogucnostima postavljanja fizickih zapreka, odnosno uocljivije signalizacije.Valter Opašic, voditelj odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske, kazao je da je nacelno dogovoreno da se poduzmu mjere na naplatnim kucicama na dionici Vodnjan Sjever i Vodnjan Jug te na izlazima s Odmorišta Bale s obje strane.

- Da bi se sprijecila vožnja Ipsilonom u pogrešnom smjeru, policija ce svakodnevno biti prisutna na ovim kriticnim mjestima, izmedu ostalog, i da bi pravovremeno reagirala na dojave o vožnji u kontrasmjeru Ipsilonom, kazao je Opašic.

Christian Santalesa, clan Uprave Bina-Istre Upravljanja, veli da su dosad zabilježili cetiri ili pet slucajeva vožnje Ipsilonom u pogrešnom smjeru.

- Prije otvaranja dionice Kanfanar - Pula obratili smo posebnu pažnju na slicne dogadaje na drugim autocestama u Hrvatskoj i tražili smo da se u projekt ukljuce posebni znakovi koji upozoravaju na vožnju u pogrešnom smjeru. U cvorovima dionice Kanfanar - Pula postavili smo fizicke mini barijere koje sprecavaju vožnju u pogrešnom smjeru, ali neki ih vozaci jednostavno "pregaze", kaže Santalesa..

- Ono što se dogada na autocesti jest da se vozaci, umjesto da na cvorovima nastave vožnju ravno, polukružno okrecu i odu u pogrešan smjer. Uglavnom je rijec o vozacima starije životne dobi koji nisu navikli na vožnju autocestama. Dosad je Bina-Istra na svim rampama postavila megapanoe, a u svim cvorovima dodatne znakove i opremu. Predstoji nam još konzultiranje s projektantima da vidimo što se još može uciniti kako bi se sprijecilo upadanje vozaca u pogrešan smjer na autocesti, veli Santalesa.

Santalesa je najavio i da u srijedu predstavnici Bina-Istre imaju sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na kojem ce, pored ostalih tema, raspravljati i o problematici zalutalih vozaca. (Marica KOŠTA)

Ipsilonom jurio 143 km/h
Na podrucju Pule policija je protekle subote provela akciju "Nadzor brzine kretanja vozila" u kojoj je kontrolirano 50 vozila i vozaca te je utvrden 41 prometni prekršaj, od cega 32 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila. Najveca brzina kretanja od 143 km/h izmjerena je na dionici autoceste Pula – Kanfanar, gdje je na mjestu mjerenja brzine prometnim znakom odredeno ogranicenje od 110 km/h.

Kazne od dvije do pet tisuca kuna
Predvidena novcana kazna za kretanje u zabranjenom/suprotnom smjeru je od 2.000 do 5.000 kuna, zabrana upravljanja odredenom kategorijom vozila od tri mjeseca, te dva negativna boda.

Savjeti vozacima koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:
* brzinu kretanja vozila smanjite na 40 km/h
* koristite samo desnu prometnu traku
* ne pretjecite druga vozila


Podijeli: Facebook Twiter