Policija: MUP ne blokira računala, to je prijevara!

Lažna obavijest o navodno počinjenim prekršajima zapravo je virus (arhiva GI)
Lažna obavijest o navodno počinjenim prekršajima zapravo je virus (arhiva GI)

Pulska je policija 1. listopada zaprimila prijavu 20-godišnjaka iz Vodnjana koji je rekao da mu se na monitoru prilikom pretraživanja interneta pojavio logotip MUP-a i upozorenje da je počinio kriminalnu radnju.

U upozorenju se navodi da će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna. Sumnjajući u prijevaru, mladić nije uplatio navedeni iznos, već je o događaju obavijestio policiju.

PU istarska ponovno upozorava građane da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o računalnom virusu koji "otima" računala. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Europske unije i u SAD-u.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windowsima. U isto vrijeme generira poruku da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Policijska uprava istarska poziva građane koji eventualno imaju saznanja o zarazi ovim virusom ili se njima samima pojavio na kompjutorima da se obrate policiji na broj 192 i to prijave.

Upute za uklanjanje virusa

Pokrenuti računalo u safe modu - držati pritisnutu tipku F8 te strelicama odabrati opciju "Safe mode with networking" i pritisnuti enter; logirati se na računalo; pokrenuti pretraživač interneta, (Explorer, Mozilla, Chrome…) i skinuti program sa sljedećih stranica http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te ga instalirati i pokrenuti pretragu (scan) računala; po okončanju skeniranja ponovno pokrenuti računalo. (M. KOŠTA)

 


Podijeli: Facebook Twiter