Policija kriva za bijeg Kapetana Dragana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nestanak Dragana Vasiljkovica velika je sramota za Australsku federalnu policiju (AFP), složni su u cetvrtak bili svi australski mediji u ocjeni cinjenice da je Kapetan Dragan pobjegao australskoj policiji dan nakon što su pravosudne institucije odlucile da treba biti isporucen Hrvatskoj.

Australska policija za njim još traga, a ovih je dana pretraživala kucu u mjestu Coffs Harbour, smještenom na obali Pacifika, petstotinjak kilometara sjeverno od Sydneyja. Kuca je u vlasništvu Nade Lukich-Bruce, za koju policija vjeruje da je pomagala i skrivala Vasiljkovica, no prema službenim informacijama nikakvi tragovi Kapetana Dragana nisu nadeni.

Lukich-Bruce clanica je skupine "Srbi za pravdu i demokraciju" i nedavno je izjavila da se njezin otac, koji je u meduvremenu preminuo, borio s Vasiljkovicem. Vasiljkovica je redovito posjecivala dok je bio u zatvoru.

"Sramota AFP-a veca je utoliko što je, kako se zasad cini, nekoliko policijskih službenika stalno pratilo kretanje Dragana Vasiljkovica tijekom sudskog postupka", piše najtiražniji dnevni list The Australian.

Vasiljkovic je posljednji put viden u ponedjeljak na Visokom sudu, no nije se pojavio na nastavku procesa iduci dan te je policija pretpostavila da se tijekom vecernjih sati u ponedjeljak vratio u Coffs Harbour. Posljednji put viden je u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu. U AFP-u tvrde da nisu ni smjeli uhititi Vasiljkovica prije odluke Visokog suda.

Pripadnici srpske zajednice u Australiji za nacionalne medije tvrde da se nitko iz zajednice nije cuo ni vidio s Vasiljkovicem u posljednja dva-tri dana, no navode i da ne vjeruju da se negdje skriva ili bježi.

"Mislim da nije napustio Australiju, nego je negdje u Sydneyju ili Canberri. Da ga vidim, savjetovao bih mu da se uputi u najbližu policijsku postaju", rekao je za The Australian George Bubalo, navodno jedan od dobrih Vasiljkovicevih prijatelja u Australiji.

Mark Aarons
, australski strucnjak za medunarodnu sigurnost te autor knjige "Ratni zlocinci - dobrodošli!" - o dugogodišnjoj povijesti Australije kao utocišta za mnoge tražene ratne zlocince, ocijenio je za The Sydney Morning Herald AFP-ov angažman u lociranju Vasiljkovica kao patetican.

"Ocito je da se od Vasiljkovica - bivšeg mornara, pilota i vojnika, koji je uživao veliku podršku prilicno dezinformirane srpske zajednice - moglo ocekivati da ce pobjeci. Policija ga je trebala bolje pratiti jer sada postoji velika opasnost da bi mogao ilegalno napustiti Australiju", zakljucio je Aarons.


Podijeli: Facebook Twiter