Policija je pokazala nejednakost između običnih građana i političara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobičan poziv saborskih zastupnika Peđe Grbina, Arsena Bauka i Bojana Glavaševića, koji su pozvali građane da ih dođu izvrijeđati u ponedjeljak poslije podne u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, naišao je na dobar odaziv. Građani su iskoristili priliku da visokim dužnosnicima SDP-a kažu što misle o njima i njihovoj politici, ali nije bilo, kaže Peđa Grbin, ekstremnijih uvreda.

 -S građanima, biračima, srećem se u svakoj izbornoj kampanji. Nisam danas čuo ništa neočekivano i novo, napominje Grbin i dodaje. "Na društvenim mrežama, poput Facebooka, otrpimo i veće uvrede. Bilo je ljudi koji su nas došli kritizirati, izložiti neke probleme, ali su nas neki i pohvalili zbog geste što smo je načinili."

- "Prosvjed" koji ste organizirali bio je zbog postupanja policije na verbalni napad na HDZ-ovu državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić ovog vikenda u Dalmaciji. Zašto ste ovako reagirali i zatražili da i vas vrijeđaju?

- Policija je u tom primjeru postupala drukčije nego prije u sličnim situacijama i prekoračila je svoje ovlasti. Ukoliko se radilo o prijetnji ili o govoru mržnje, bila je dužna pokrenuti postupak i predati slučaj državnom odvjetništvu. Ako je riječ o prekršaju protiv javnog reda, onda se ljude ne drži u pritvoru i ne prijeti im se zatvorom do trideset dana. Posebno ne u slučajevima kada su građani verbalno vrijeđali nekog javnog dužnosnika. Nije mi namjera opravdati uvrede na račun Janice Kostelić, ali jedno je slagati s nečijim tvrdnjama, a drugo je poslati u zatvor one koji vrijeđaju javne dužnosnike. To se u demokratskim zemljama ne događa.

- Želite reći da policija na jedan način tretira političare, a na drugi obične građane?

- Tako je. Policija je to načinila na dijametralno suprotan način onome po kojem se postupka u demokratskim društvima. Podsjetit ću na vrijeđanje predsjednika Vlade u kolovozu 2013. godine u Kninu, nakon čega je ured premijera priopćio kako ne smatra vrijeđanje političara na nekom skupu kršenjem javnog reda i mira. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter