Policija je drogu pronašla u staroj hladnjači

Popunjena tvrđava Punta Christo (D. ŠTIFANIĆ)
Popunjena tvrđava Punta Christo (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je policija na konferenciji za novinare u srijedu predstavila akciju zapljene veće količine marihuane na sjeveru Istre, neslužbeno smo doznali da je 58-godišnjak koji se pojavljuje kao glavni akter slučaja - Stojan Zeba. Zeba inače ima skladište u mjestu Sarbarica kod Kmeti na cesti od Plovanije do Umaga.

Uvijek zatvoreno

Skladište, nekadašnja hladnjača i skladište za ribu, voće i povrće, je policija pretražila te je umjesto očekivanih, ranije ukradenih motokultivatora, motornih pila i trimera pronašla 56 kilograma vrhunske marihuane, vrijedne oko 1,4 milijuna kuna. Policija do sada nije utvrdila ako je droga bila namijenjena istarskom ili nekom drugom tržištu. Sudac istrage je Zebi odredio mogućnost plaćanja jamčevine od 200 tisuća kuna.

U Sarbarici doznajemo da im je to plavo zdanje uvijek u oku jer odskače od okolne arhitekture, ali i zato što je uvijek zatvoreno, pogotovo nakon što je prije desetak godina prestalo raditi kao skladište robe. Ispred objekta zatekli smo vozilo stranih oznaka, no nitko nije otvarao vrata. Kazali su nam da ispred zna biti parkiranih vozila gotovo u bilo koje vrijeme, no nikad nisu išli za time da se tamo odvija nešto ilegalno. Jednako tako, niti su obraćali pažnju o kojim se posjetiteljima radi. Za Zebu su nam kazali da su šokirani jer su smatrali da se radi o čovjeku koji ne radi ništa loše. Iako mu je posao sa skladištenjem robe propao, tamo je i dalje bilo posjetitelja, a sada smatraju da je inače mirnoj zoni do prije nekoliko dana, sada prilično narušen rejting. Nisu nam htjeli javno iznositi svoje podatke jer vjeruju da cijelu slučaj još nije gotov.

Podsjetimo da je bujska policija tragajući za provalnicima u agrariju na Plovaniji u Portoroškoj ulici između 22. i 24. travnja došla do operativnih saznanja o počinitelju te je ishodovanim nalogom sa suda pretražila skladište u Sarbarici i pronašla drogu i pištolje sa streljivom. Iz agrarije je ukradeno, što od robe i novca oko 200 tisuća kuna. Daljnje istraživanje je pokazalo da Zeba ima kuću na području Daruvara gdje su istražitelji pronašli dio ukradenih predmeta i 11 kilograma marihuane.

Jamčevina

Pulski Županijski sud je Zebi odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a u utorak je kod državnog odvjetništva ispitan zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Pored toga sumnjiči se i zbog kaznenog djela izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te je u utorak priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. (M. SARDELIN)







Podijeli: Facebook Twiter