Policija iskonstruirala incident

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo prošlog mjeseca objavili pricu jednog od trojice mladica iz Pule koji je tvrdio da su ga u incidentu na benzinskoj crpki u Šijani i nakon toga, u policijskoj postaji, pretukli policajci, u našu se redakciju javilo nekoliko gradana sa slicnim pricama. Vecinom jer su smatrali da je u njihovom slucaju policija pretjerala s primjenom sile. Slicna je i prica Branislava Stambolije (27) iz Umaga, koji tvrdi da je cijeli incident koji je okoncan kaznenim prijavama protiv njega i prijatelja zapravo iskonstruirala policija.

On je navecer 31. srpnja s prijateljem, 37-godišnjakom Andrejom Pašalicem iz Zagreba, i prijateljicom Mojcom Mihelic iz Slovenije automobilom krenuo iz Novigrada prema Umagu. Tvrdi da mu je bez ikakvog razloga u Ulici Strada Contessa na raskrižju policijsko vozilo preprijecilo put zbog cega je bio prisiljen naglo skrenuti te se tako autom zabio u kameni zid.

"Policija me vezala i bacila na tlo, a jedan mi je policajac stao nogom na glavu. Moj prijatelj je tada burno reagirao pa su nas obojicu s lisicama priveli u policijsku postaju, dok je Mojca, koja je svemu tome bila svjedok, takoder odvedena u postaju, ali bez lisica i u drugom vozilu", veli Stambolija te dodaje da ga neposredno prije tog presretanja policija nije nigdje zaustavljala niti ga gonila, vec da su mu samo preprijecili cestu. Umažanin tvrdi da vec neko vrijeme ima problema s dvojicom policajaca iz umaške postaje, premda mu nije jasno zašto.

"Nakon nasilnog privodenja stigli smo u umašku postaju, gdje su me izbacili iz marice i tukli. Nije mi jasno zašto su me tukli kada nisam pružao otpor? Noc sam proveo na policiji, a nakon toga u umaškom Domu zdravlja. Tražio sam više puta da mi izvade krv da dokažem da nisam pijan, ali su moje zahtjeve odbili. Pravna država je u tom slucaju zakazala pa namjeravam podici kaznenu prijavu protiv njih. Nisam kriminalac i nemam problema sa zakonom", kaže Stambolija.

Provjerili smo što je o ovom dogadaju zabilježila policija. Prema službenoj verziji policija je Stamboliju pokušala zaustaviti spomenute noci u Ulici Josipa Broza Tita u Novigradu, no on nije htio stati, vec se dao u bijeg. Policajci su vozilom krenuli za njim, ali je Stambolija zbog neprilagodene brzine izgubio nadzor nad vozilom i udario u kameni zid obiteljske kuce u vlasništvu 67-godišnjaka.

Prilikom legitimiranja se Stambolija poceo nekontrolirano ponašati i prijetiti da ce se ozlijediti te je policija nad njim upotrijebila sredstva prisile. Tada je suvozac u automobilu, 38-godišnjak iz Zagreba, poceo vrijedati i omalovažavati policajce te je i nad njim upotrijebljena sila. Zagrepcanin je tada napao policajca i lakše ga ozlijedio, a tijekom prijevoza u službenom vozilu obojica su napravila materijalnu štetu od nekoliko tisuca kuna. Tijekom obrade su odbili alkotest. Nakon kriminalistickog istraživanja protiv obojice slijedi podnošenje kaznene prijave zbog oštecenja tude stvari i optužnog prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Protiv Zagrepcanina slijedi i podnošenje kaznene prijave zbog sprjecavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

"Obojica su višekratno prijavljivana zbog pocinjenih težih prekršaja u prometu. Radi se o vožnji neprilagodenom brzinom, bijegu tijekom zaustavljanja, nepropisnom pretjecanju i parkiranju", izvijestila je glasnogovornica PU istarske Nataša Rogic.


Podijeli: Facebook Twiter