Policija i inspekcija u bujskoj školi


Slučaj učenika iz Buja koji je ostao "zaboravljen" u Zagrebu na sajmu privukao je veliku medijsku pažnju, a ujedno i prosvjetnu inspekciju Ministarstva znanosti i obrazovanja i policiju. No, iako je njihov odgovor na naša pitanja štur, vidljivo je da su pokrenuli postupak. Naime, u odgovoru stoji da je odmah pokrenut postupak inspekcijskoga nadzora. Provedenim nadzorom utvrdit će se sve relevantne činjenice te možebitno poduzeti mjere iz nadležnosti prosvjetne inspekcije. Pitali smo i ured za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije mišljenje o događaju. 

Nadzor u tijeku

Pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Percan nam je odgovorila na pitanje o brizi djece u istarskim školama, odnosno o slučaju zaboravljenog dječaka u Zagrebu. 

- Ravnateljica OŠ Mate Balota Buje Rosana Jović obavijestila nas je o nemilom događaju, kada je malodobni učenik ostao u Zagrebu, prilikom posjeta Interliberu. Ravnateljica škole i učiteljica su svjesne težine situacije, a kako je u tijeku službeni nadzor škole, nisam u mogućnosti daljnje komentirati događaj. Smatramo kao je napravljen veliki propust, te vjerujemo kako će odgovorne službe dati sve potrebne odgovore. Činjenica je da će nas i ovaj događaj još jednom podsjetiti koliko je važna briga za naše najmlađe.

Inače, organizacija izleta i ekskurzija u domeni je same škole, a propisana je Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. 

Policija nas je pak izvijestila da je u tijeku kriminalističko istraživanje, no budući da se radi o maloljetniku, i ako se utvrdi nečija kaznena odgovornost, neće izlaziti sa detaljima događaja radi zaštite digniteta i privatnosti djeteta. Pored toga u Bujama kolaju razne priče o događaju te razna mišljenja o "pravnom lijeku". 

Nekoliko dana nakon događaja priča je uvelike poznata, pogotovo u Bujama, te se zbijaju razni scenariji tipa "što bi bilo da je bilo". Pitali smo jednog roditelja, koji nema veze sa slučajem, što bi učinio da je njegovo dijete centar te priče. 

- Prvo što bi učinio je da bi otišao po njega, a potom bi vjerojatno o svemu izvijestio institucije za prava djeteta. Tražio bi da se

u potpunosti utvrde prekršena prava djeteta. Paralelno s time bi putem razgovora djeteta s psihologom utvrdio koliko se ono prestrašilo i u kojim je sve potencijalnim opasnostima bilo, te bi uz sve te informacije i mišljenje stručnjaka, najvjerojatnije tužio školu, kazao nam je jedan roditelj. 

Podsjetimo da je grupa od 70 učenika, sedam profesora i ravnateljica Osnovne škole Mate Balota iz Buja proteklog petka otputovali u Zagreb na posjet sajmu Interliber te na primanje zlatne povelje za školski vrt u HRT. No, nakon toga je grupa krenula iz Zagreba prema Bujama, a da prethodno učenici nisu prebrojavani u autobusu. Prebrojavani su u paviljonu, prije odlaska do parkirališta s autobusima. U tom dijelu se jedan učenik petog razreda odvojio od grupe i otišao, najvjerojatnije do WC-a, no podatak nije potvrđen. Ostali učenici su otišli do autobusa gdje su se ukrcali, uvjereni da su svi na broju, krenuli doma. Stanica za okrjepu, a ujedno i za malu dozu zimskih radosti bila je na odmorištu Ravna gora, na autoputu Zagreb - Rijeka. 

Sve je dobro prošlo

Tada je razrednica dobila informaciju da im fali dječak, i to od roditelja. Uslijedila je nevjerica i šok, a potom je krenula trka s vremenom za zbrinjavanje dječaka pošto se sajmište zatvaralo. Rješenje je pronađeno tako što je autoprijevoznik naložio djelatniku, koji se nalazio u Zagrebu, da pokupi dječaka i doveze ga u Ravnu goru. U konačnici su po njega na odmorište došli roditelji i odvezli kući. Dječak je već u ponedjeljak sasvim normalno došao na nastavu.

Ravnateljica škole Rosana Jović priznala nam je u razgovoru da je učinjen propust, a protiv razrednice Barbare Čaleta Markežić slijedi utvrđivanje odgovornosti te će najvjerojatnije dobiti opomenu s mogućnošću otkaza ugovora o radu. No, pored koraka koje će škola poduzeti, valja pričekati mišljenje inspekcije i rezultat kriminalističkog istraživanja istarske policije. 

Javnost je zainteresirana za slučaj dječaka sa posebnim potrebama koji je također na izletu na Interliber kraće vrijeme bio bez nadzora, dok je otišao u zahod. Naime, kontaktirali smo asistenticu koja je dodijeljena dječaku sa pitanjem, zašto dječaku nije dodijeljen drugi asistent, već kada ona nije mogla u Zagreb s njim. No, asistentica nije bila zainteresirana za davanje izjava. (M. SARDELIN)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter