Policija gola i bosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski policajci uskoro bi mogli ostati goli i bosi - i to doslovno, jer je Ministarstvo unutarnjih poslova zbog kresanja proracuna odustalo od nabavke novih policijskih odora.

Zbog toga je Sindikat policije Hrvatske (SPH) jucer od premijerke Jadranke Kosor zatražio da osigura novac za nabavu policijskih odora i zapošljavanje novih policajaca koji u listopadu završavaju školovanje. SPH tvrdi da je dugogodišnje zabrinjavajuce stanje s policijskom opremom postalo neizdrživo te da u posljednje vrijeme gotovo nijedan policajac ne može zadužiti nove dijelove odore, cak i ako traži zamjenu za dijelove što ih je oštetio na službenom zadatku. U policijskim skladištima odora jednostavno više nema.

- Popunjenost policijskih uprava policijskim službenicima srednje strucne spreme katastrofalna je. U nekim policijskim upravama, primjerice dubrovacko-neretvanskoj i istarskoj, popunjeno je samo 50 posto sistematiziranih radnih mjesta. Zato tražimo da se hitno zaposle novi policajci. Svjesni smo da je zbog trenutnog gospodarskog stanja nužno provoditi mjere štednje na svim razinama, ali opremljenost i primjerena popunjenost policijskog sastava nužna je za redovito funkcioniranje policije, za ugled MUP-a i države te za sigurnost gradana i imovine, naglašava predsjednik SPH-a Dubravko Jagic i dodaje da se na sigurnosti i policijskim službenicima ne smije štedjeti.

Odore što ih trenutno koriste hrvatski policajci dizajnirao je još pocetkom 90-ih Rikard Gumzej koristivši se kao predloškom odorama policajaca u jednoj od americkih saveznih država. - Te odore zadužili smo u proljece 1992. i svake dvije do tri godine imali smo ih pravo obnoviti. Sada su odore toliko isprane da izgledamo kao sirocici, pricaju nam policajci.


Podijeli: Facebook Twiter