Policija cešlja tinjansku upravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Policija provodi provjere navoda o eventualnim nepravilnostima u poslovanju Opcine Tinjan te ce o utvrdenom dostaviti izvješce nadležnom Državnom odvjetništvu", saznajemo od Valtera Opašica iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu Policijske uprave Istarske županije.

U kojoj su fazi policijske provjere i jesu li utvrdene ikakve nepravilnosti, zasad nismo uspjeli saznati. No, može se pretpostaviti da je policija reagirala na uzburkanu situaciju u tinjanskom vijecu gdje oporbeni vijecnici iz IDS-a ucestalo upozoravaju opcinsku vlast na proceduralne, ali i suštinske nepravilnosti, nepoštivanje poslovnika i netransparentno upravljanje opcinom, o cemu smo vec izvještavali.

Oporbeni vijecnici nijecu da su policiji prijavili eventualne nepravilnosti, ali od vijecnice Mirjane Fabris saznajemo da je opcinsko poslovanje nedavno istraživala i Porezna uprava.

Tinjanski nacelnik Mladen Rajko, koji nam je sam prvotno prenio informaciju o policijskim obavijesnim razgovorima, kaže da se ne plaši što bi takva istraga mogla iznjedriti te da do nje nije trebalo ni doci. Na posljednju nas sjednicu vijeca, koja se održala prošlog tjedna, iz Opcine nisu pozvali, ili bolje receno, poslali su pozivnicu na nepostojecu e-mail adresu našeg pazinskog dopisništva. Za usporedbu, na konferenciju za novinare o Danu opcine Tinjan jucer su nas pozvali redovnim putem - faksom. Nacelnik Rajko tvrdi da je prilikom slanja pozivnice za sjednicu Opcinskog vijeca došlo do nenamjerne pogreške.

To je pak zasjedanje 2. svibnja, saznajemo, obilježilo napuštanje sjednice dvaju oporbenih vijecnika IDS-a, Mirjane Fabris i Dana Cervara, nezadovoljnih izostankom dokumentacije pri donošenju odluke o zalogu opcinske škole u Jakovicima banci s ciljem osiguranja kredita od pola milijuna kuna za financiranje njene rekonstrukcije.

Oporbeni vijecnici tvrde da ce eventualna zarada u projektu "Jakovici" ici brojnim privatnim suvlasnicima javno-privatne tvrtke Cerot, dok je sav rizik od neuspjeha projekta prebacen na Opcinu, koja je vec donijela odluku o sufinanciranju projekta s 300 tisuca kuna.

Nacelnik Rajko, koji je ujedno jedan od suvlasnika Cerota, kaže da opaske oporbe nisu tocne jer ni njima kao suvlasnicima koji su uložili u temeljni kapital tvrtke nije u interesu da projekt propadne. Oporba upozorava i na to da se školska zgrada u Jakovicima rekonstruira bespravno, što bi moglo dovesti do toga da izostanu ocekivana povratna sredstva iz programa IPARD, što bi opet palo na opcinska pleca. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter