Policija "češlja" Coning nakon prijave radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Varaždinski Coning, tvrtku čiji je vlasnik nekad bio i Radimir Čačić, ušla je policija, i to, kako se neslužbeno doznaje, povodom kaznene prijave koju su radnici prošlog tjedna podnijeli DORH-u. 

Radnici Coning grupe još su 21. veljače stupili su štrajk zbog sedam neisplaćenih plaća i doprinosa, a uskoro su im se pridružili i djelatnici i drugih tvrtki u sastavu Coninga -  Coneco, Congama i Coning Ecogradnja. 

Kaznena prijava podnesena je protiv protiv uprava i nadzornih odbora tvrtki u sastavu Coninga. Radnici su Coning prijavili DORH-u zbog netransparentnosti u poslovanju, neisplate plaća i neuplaćivanja doprinosa. 

Iz štrajkaškog odbora potvrđeno je da je Coning posjetila i inspekcija Porezne uprave.

Sindikalni povjerenik zaposlenika Coninga Srećko Vidaček je prije desetak dana na konferenciji za novinare izašao je u javnost s informacijom o prijavi DORH-u.

"Prijavu smo prvenstveno poslali zbog neisplate šest plaća, zatim neisplate doprinosa, dnevnica u posljednje tri godine, netransparentnosti u poslovanju, sumnjive prodaje nekretnina poput one u Filip Jakovu gdje su apartmani Coninga, njih četrdesetak, prodani po cijeni od 500 eura po kvadratu što zasigurno nije realna tržišna cijena i sličnih stvari", rekao je za Hinu sindikalni povjerenik Vidaček .

Jesu li trenutne istražne radnje policije posljedica zadnje prijave, ili prijava odranije, za koje se u javnosti govorilo da postoje, Vidaček nije mogao potvrditi.

I dok kriminalna istraga traje, zaposlenici Coninga te zaposlenici još triju tvrtki iz grupacije štrajkaju već dvadesetak dana. "Iako štrajk traje već tri tjedna još nam se nitko iz Uprave nije obratio. Aktivnosti su zamrle u cijeloj tvrtki, ne radi apsolutno ništa od računovodstva do pravne službe", kaže Vidaček.

Vidaček je rekao da su poziv uputili i Radimiru Čačiću, kao jednom od suvlasnika tvrtke, na zajednički sastanak sa zaposlenicima.

"Mislimo da bi Čačiću prvome trebalo biti u interesu da tvrtka opstane. Ne znam točno koliki je njegov udio u tvrtki, ali zasigurno nije mali. Ako tvrtka propadne, on će biti najveći gubitnik u cijeloj priči. Zaposlenici mogu izgubiti samo radna mjesta i nekoliko plaća kod njega su u pitanju milijuni kuna",  rekao je Vidaček te najavio za petak sastanak sa županom Predragom Štromarom od kojeg će zaposlenici također tražiti pomoć za opstanak Coninga. (NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter