Policija će podučiti djecu o opasnostima od petardi

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja (V. KARUZA)
Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja (V. KARUZA)

Povodom početka akcije Ministarstva unutarnjih poslova ''Mir i dobro'', jučer je u sjedištu Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani. Kako su pojasnili, radi se o tradicionalnoj akciji MUP-a koja će se ovog puta provoditi od 15. prosinca do 8. siječnja 2016. godine.

Načelnik Kirin naveo je kako će se u vrijeme akcije provoditi edukacije učenika o opasnostima uporabe pirotehničkih sredstava, poduzimati pojačane mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata,  javnih prostora i tamo gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi, ali i inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava. Također će se raditi na osiguranju protočnosti i sigurnosti prometa na svim važnijim cestovnim pravcima.

O prodaji i vrstama pirotehničkih sredstava govorio je voditelj Inspektorata Moreno Kanciani, koji je podsjetio da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati samo od 15. prosinca do 1. siječnja, i to samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Podsjetio je da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja). (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter