Policija 12 g. uspješno surađuje s njemačkim kolegama

Suradnja PU istarske i PD Hannovera traje već 12 godina (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
Suradnja PU istarske i PD Hannovera traje već 12 godina (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Policijsku upravu istarsku posjetilo je izaslanstvo Polizeidirektion Hannover iz savezne Republike Njemačke koje će u sklopu međunarodne policijske suradnje do 3. srpnja boraviti u radnom posjetu istarskoj policiji. Tom je prigodom održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, načelnik uprave policije Krunoslav Borovec, načelnik PU istarske Dragutin Cestar te delegacija njemačkih policajaca predvođena načelnikom PD Hannover Volkerom Kluweom.

- Tijekom svih ovih godina surađivali smo i razmjenjivali iskustva osobito na području prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, osiguranja javnih okupljanja kao i razmjene iskustava o novim pojavnim oblicima kaznenih dijela osobito na području kriminaliteta droga, trgovine ljudima i cyber kriminala, kazao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar.

Zahvaljujući ovoj suradnji nastao je i Priručnik pod nazivom "Policijski rad okrenut zajednici" kojeg je ukratko predstavio jedan od autora Krunoslav Borovec.

- Priručnik je zamišljen kao alat uz pomoć kojeg će policija bolje razumjeti koncept policije u zajednici, prepoznati potrebe i identificirati najznačajnije probleme koji opterećuju građane, a samim time biti učinkovitija u rješavanju tih problema, kazao je Borovec.

Da je suradnja s njemačkim kolegama više nego dobra, slaže se i zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez koji je kazao da je hrvatska policija brojna pozitivna iskustva preuzela od njemačkih kolega.

- Tu svakako treba spomenuti zajedničko ustrojavanje interventne policije koja danas može biti na ponos nama i našim njemačkim partnerima. Nije samo policija odgovorna za stanje sigurnosti, na tome zajednički trebaju raditi svi građani i institucije, kazao je Vitez i dodao da je putem raznih projekata Njemačka donirala oko 3 milijuna eura za nabavku opreme hrvatskoj policiji.

Načelnik PD Hannover Volker Kluwe rekao je da s hrvatskim kolegama uspješno surađuju već punih 12 te da upravo zajedničko djelovanje na prevenciji kriminaliteta i prometne sigurnosti čini jezgru ovog policijskog posla. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter