Policama ukrasite dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Police svoju primjenu nalaze u svim stambenim prostorijama, a kao praktican, višenamjenski komad namještaja, izazov su dizajnerima. Materijali za izradu polica su raznovrsni. Mogu biti napravljene od drva, iverala, MDF-a, stakla, inoksa, pleksiglasa, kovanog željeza ili u kombinaciji više materijala. Oblik i materijal se najcešce prilagodavaju ostalom namještaju, ali mogu biti izvedene i kao samostalan, neovisan element u prostoru, pogotovo kada se interijer ureduje kombiniranjem razlicitih stilova.

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid te zajedno s TV uredajem tvoriti cjelovit element. Mogu se postavljati iznad garnitura, pored kamina ili samostalno na zidu u punoj ili segmentnoj dužini. Ovisno o raspoloživom prostoru i potrebama, smještaju se nisko horizontalno, visoko vertikalno, ili u kombinaciji.



Do punog izražaja u prostoru dolaze kada se koriste u funkciji biblioteke te zauzimaju kompletan zid ili više njih u prostoru. Kako bi se razbila monotonija dugih i visokih ploha, preporucljivo je odabrati police u kombinaciji više materijala, npr. staklo, drvo i metal, ili primijeniti više boja. Na taj ce nacin plohe biti dinamicnije, a kompletan ugodaj u prostoru vedriji.

Vrlo praktican i nenametljiv položaj polica u dnevnom boravku je iza garniture, a na tržištu se vec mogu naci modeli dvosjeda i trosjeda s integriranim policama na bocnoj ili stražnjoj strani. Postava polica uz grupu za sjedenje zahtijeva prostran dnevni boravak i mogucnost ophoda oko istih te stoga nije prihvatljivo rješenje za manje prostore.



Primjena polica u službi pregradnog elementa stvara zanimljive prostorne odnose, jer svojom transparentnošcu spajaju i razdvajaju te omogucavaju neometano rasprostiranje dnevne svjetlosti u sve dijelove prostora. Osobito efektna rješenja se postižu primjenom staklenih pregradnih polica, koje kao dominantan element izgledaju vrlo elegantno i profinjeno bez obzira na dimenziju.

Police u spavacim sobama mogu biti postavljene na zidovima iznad kreveta ili toaletnih stolica, ali i kao integralni dio kreveta. Ovakve su police idealne za odlaganje knjiga, krema, satova i drugih predmeta, potrebnih prije spavanja ili odmah nakon budenja. Ovakvom postavom mogu se izbjeci nocni ormarici te rasteretiti prostor.



Djecje sobe su redovito ispunjene policama. Osim za odlaganje igracaka, neophodne su za pohranjivanje školskih knjiga i pribora. Dinamicna postava polica, u razlicitim bojama, dimenzijama i visinama, upotpunit ce razigrani ugodaj djecje sobe. Mogu biti postavljene samostalno na zidu, u sklopu ormara ili kreveta. Maštovite i otkacene police upotpunit ce neiskorištene kutke sobe, a primjenu ce naci za odlaganje viška predmeta, koji se u djecjim sobama redovito pojavljuju.

Moderne kuhinje, kao nezaobilazan element, imaju otvorene police. Kuhinja više nije prostorija koja skriva i zaklanja, vec otvara i prikazuje posude, namirnice, pribor… Ukoliko ste ipak pobornik zatvorenih kuhinjskih elemenata, policu iskoristite kao poveznicu s blagovaonicom ili dnevnim boravkom.



Funkcija polica u prostoru je višestruka. Jednostavna, ali toliko prakticna, postala je nezamjenjiv element u kreiranju prostornog izražaja. Iako se zatvoreni elementi s policama ponekad cine prakticnijim zbog održavanja i mogucnosti zaklanjanja neželjenih predmeta od direktnog pogleda, otvorene police naglašavaju i oslobadaju velike zatvorene plohe, daju im dinamiku, izražaj te postaju postolja umjetnickih djela, obiteljskih fotografija i drugih dragih predmeta, koje rado gledate u svojoj blizini.

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter