Policajki koja je zataškala istragu prijeti otkaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijska inspektorica (podaci poznati redakciji) koja je osumnjičena da je zajedno s jednim od profesora na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma dr. "Mijo Mirković" zataškala određene koruptivne radnje, mogla bi trajno biti udaljenja iz policijske službe. Naime, kako smo nedavno izvijestili, policijska službenica iz PU istarske bila je po službenoj dužnosti upućena na fakultet kako bi provjerila određene anonimne prijave o tome da pojedini profesori primaju mito i lažiraju diplome.

No, prema svemu sudeći, umjesto da razotkrije profesore, inspektorica je odlučila s nekima od njih sklopiti pakt, prešutjevši i samo za sebe zadržavši saznanja o nezakonitim radnjama koje je otkrila tijekom "istrage". Zauzvrat joj je nesavjesni profesor, s kojim je očito bila u dosluhu, "riješio" stjecanje doktorske diplome, pa se može pretpostaviti da je službenica statusom, a time i financijski, napredovala u policijskoj službi.

Prestanak službe ili otkaz

Iako iz policije ne otkrivaju detalje, kao ni imena službenice i osumnjičenog profesora, policijska službenica za odnose s javnošću MUP-a, Marina Mandić, nam je potvrdila je da Disciplinski sud u Rijeci, koji djeluje pri MUP-u, u prvom stupnju donio odluku o prestanku državne službe dotične policijske službenice. To bi značilo da sud u prvom stupnju smatra da bi službenica trebala dobiti otkaz i biti udaljena iz policijske službe, međutim ona se nakon uručenja odluke može žaliti drugostupanjskom disciplinskom sudu. Policija je također ranije potvrdila da policijska službenica "nije obavila potrebne službene radnje i nije utvrdila moguću kaznenu odgovornost osobe koja joj je istovremeno omogućila nezakoniti upis i završetak poslijediplomskog doktorskog studija".

Osim što joj prijeti otkaz, protiv policajke MUP je uputio Županijskom državnom odvjetništvu posebno izvješće i kaznenu prijavu, zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, a kako neslužbeno doznajemo, prijava je podnesena i protiv osumnjičenih profesora. Iako je doktorirala, te joj je diploma trebala biti uručena u travnju ove godine, na svečanu promociju nije bila pozvana, a Sveučilište je zbog svega pokrenulo internu istragu. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter