Policajka i profesor u dosluhu - nezakonito dogovorili doktorsku diplomu?

Provedena istraga na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma (D. MEMEDOVIĆ)
Provedena istraga na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma (D. MEMEDOVIĆ)

Fakultet ekonomije i turizma u Puli već je neko vrijeme pod policijskom istragom zbog sumnje u koruptivne radnje u koje su, prema anonimnim dojavama, bili upleteni pojedini profesori, ali i jedna policijska službenica. Prema neslužbenim informacijama, postoji sumnja da su neki od profesora sudjelovali u lažiranju diploma, a sumnja se i u primanje mita, zbog čega je na fakultet svojevremeno upućena policijska kontrola.

U istragu je, naime, krenula policijska službenica (podaci poznati redakciji) koja je umjesto da "pročešlja" fakultet, prema neslužbenim informacijama, sve utvrđene nezakonitosti namjerno zataškala. Služba za unutarnju kontrolu MUP-a potvrdila nam je da policijska službenica "nije obavila potrebne službene radnje i nije utvrdila moguću kaznenu odgovornost osobe koja joj je istovremeno omogućila nezakoniti upis i završetak poslijediplomskog doktorskog studija".

Pritužbe i prijava u MUP-u

Nesluženo, policajku se sumnjiči da je u dosluhu s profesorom vrlo vjerojatno namjerno zataškala njegovu moguću kaznenu odgovornost, te je zauzvrat nagrađena tako da joj je omogućeno stjecanje doktorske diplome.

"Služba za unutarnju kontrolu Ministarstva unutarnjih poslova zaprimila je pritužbu u kojoj je izražena sumnja da je policijska službenica Policijske uprave istarske počinila niz nezakonitosti", glasi odgovor policijske službenice za odnose s javnošću MUP-a Marine Mandić, koju smo pitali jesu li upoznati s koruptivnim radnjama na pulskom Sveučilištu.

Iz unutarnje kontrole MUP-a potvrdili su da su nakon provjere navoda iz pritužbe, policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje, te su Županijskom državnom odvjetništvu u Puli dostavili Posebno izvješće i kaznenu prijavu, između ostalih i protiv navedene policijske službenice, zbog sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 337. Kaznenog zakona, odnosno zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. Neslužbeno doznajemo da je prijava podnesena i protiv nekih osumnjičenih profesora. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter