Policajcima zabranjeno politicko udruživanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijski službenici više nece smjeti biti clanovi politickih stranaka, predložila je u cetvrtak Vlada novim Zakonom o policiji u kojem se još navodi da policajci ne mogu politicki djelovati u MUP-u, niti se mogu kandidirati na državnim i lokalnim izborima. Tako ce uz pripadnike vojske, koji ne mogu biti ni clanovi sindikata, i policajcima biti zabranjeno politicko udruživanje.

Zakon propisuje i da ce se policijskog službenika za kojeg se utvrdi da je clan politicke stranke premjestiti na slobodno radno mjesto državnog službenika u MUP-u za koje on ispunjava uvjete. Sindikalnu djelatnost policajci ce moci obavljati uz pisano odobrenje glavnog ravnatelja ili osobe koju on za to ovlasti.

Predstavljajuci zakon ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko porucio je da ce nove odredbe doprinijeti depolitizaciji policije, ali nije objasnio kako ce se utvrdivati je li neki policajac clan politicke stranke niti što ce biti s policajcima koji su se u stranke uclanili dok je to zakon dopuštao.

Što se tice inozemnih iskustava, ona su razlicita pa je tako policajcima u Velikoj Britaniji zabranjeno iskljucivo clanstvo u nacionalistickoj partiji. U Njemackoj je clanstvo u politickim strankama dozvoljeno, ali aktivno bavljenje i kandidatura nije, kao i u Italiji.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac smatra da predloženi zakon odiše napretkom i zagovara nove iskorake na planu jacanja društva u Hrvatskoj, i to na krajnje osjetljivom planu koje, kako je rekao, neposredno regulira pitanje ljudskih prava. Predložio je da se zakonom ili podzakonskim aktom regulira i pitanje minimalnih obilježja u službenim policijskim prostorijama koja oznacavaju da je rijec o državnoj instituciji da bi se ogranicila mogucnost unošenja "nepoželjne politizacije na mala vrata u policijske prostorije".

"Konkretno, treba dopustiti covjeku da svoje osobne ljubavi, afinitete, ideale i idole ima na svom radnom stolu, ali ne i na zidu službene prostorije, a kad mu prestane mandat da to pokupi i ponese sa sobom na novu dužnost", kazao je Uzelac. Iako to nije izrijekom rekao, potpredsjednik je ocito mislio i na vjerska obilježja, odnosno križeve.

Novi zakon povecava i naknadu obitelji policajca koji smrtno strada na dužnosti, a takvih je slucajeva u Hrvatskoj u prosjeku tri godišnje. Obitelj ce ubuduce imati pravo na 24 posljednje place policajaca i stambeno zbrinjavanje, dok je dosad mogla dobiti najviše 12 placa.


Podijeli: Facebook Twiter