Policajci zimovanjima naplaćivali informacije

(Snimio Admir Buljubašić/CROPIX)
(Snimio Admir Buljubašić/CROPIX)

Dvojicu policajaca koji su tijekom proteklih nekoliko mjeseci odavali službene tajne kriminalcima operativno je razotkrio ured policijskog USKOK-a iz Rijeke. Obojicu policajaca već su ispitali USKOK-ovi istražitelji, a potom su se pojavili i pred istražnim sucem. On im je odredio zadržavanje u pritvoru od mjesec dana, sve zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Obojica policajaca su suspendirana i zatraženo je njihovo udaljavanje iz službe.

Naime, nakon što je vrhu Ravnateljstva policije postalo sumnjivo "pucanje" nekoliko istraga, odlučili su to ispitati. Ne mogavši imati povjerenja u zagrebačke policajce, slučaj su operativno dali na rješavanje riječkim PNUSKOK-ovcima, koji su od srpnja do prije neki dan nadzirali svoje kolege iz metropole. Tijekom kriminalističke istrage utvrđeno je kako su službenik zagrebačkog PNUSKOK-a i njegov kolega iz PU zagrebačke, navodno iz Policijske postaje Trešnjevka, za novac odavali povjerljive informacije koje su pomagale kriminalcima da izbjegnu kazneni progon.

Iz policijsko-pravosudnih krugova doznaje se da su ponajviše kontaktirali ljude koji se bave prostitucijom, prije svega onom elitnijom. Time je zapravo u neku ruku potvrđena teza kako najveći zagrebački svodnici imaju dobre kontakte unutar policije. Ovakav rasplet daje i novo svjetlo na nekoliko razbijanja lanaca prostitucije u proteklih nekoliko godina, nakon kojih je stalno ostajao dojam da najjači igrači ipak nisu završili iza rešetaka. No, nisu isključivo svodnici bili "kupci" informacija, nego su ih dvojica inspektora pronalazili među svima koji su pokazali interes za povjerljive informacije.

Modus operandi ove dvojke bio je jednostavan. "Obični" policijski službenik bio je u kontaktu s "mušterijama", osobama koje su policiji poznate zbog indicija da se bave nelegalnim aktivnostima. Provjere u sustavu radio je pak PNUSKOK-ovac, kojem je pristup informacijskim sustavima MUP-a ipak pojednostavljen i s manje formalnih tragova od njegovog kolege. Informacije je prenosio kolegi, koji ih je potom usmeno priopćavao "mušterijama". Na licu mjesta je dobijao gotovinu, koju je potom dijelio sa svojim kolegom u PNUSKOK-u. Osim novca, a doznajemo da se nije radilo o velikim iznosima, kao mito su dobivali usluge kod gradnje kuća ili pak zimovanja. Informacije su bile tim vrjednije jer se najčešće radilo o istragama koje nisu bile javne, tako da su osumnjičeni kriminalci doznavali čak i kad su pod mjerama prisluškivanja. (Danko RADALJAC i Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter