Policajci više na terenu, manje u foteljama

Koordinator projekta Božo Kirin, načelnik PU istarske Dragutin Cestar i glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović (D. Me.)
Koordinator projekta Božo Kirin, načelnik PU istarske Dragutin Cestar i glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović (D. Me.)

Prvog dana veljače u četiri policijske postaje u Istri, onoj u Labinu, Pazinu, Buzetu i Postaji prometne policije u Puli, uvodi se nov način rada, odnosno počinje primjena pilot-projekta novog ustroja i organizacije rada čiji je cilj modernizacija policije i prilagodba zahtjevima suvremenog društva. O tome su danas na konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave istarske u Puli govorili njen načelnik Dragutin Cestar i koordinator projekta, načelnik Sektora policije Božo Kirin.

- Tijekom siječnja izvršene su pripremne radnje za implementaciju pilot-projekta u policijskim postajama treće kategorije u PU istarskoj. One podrazumijevaju smanjenje rukovodećeg i administrativnog osoblja, smanjenje troškova i povećanje operativnosti na terenu. Pri tome se neće mijenjati radnopravni status dosadašnjih djelatnika, odnosno neće biti otpuštanja niti smanjivanja plaća, rekao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar. Novom organizacijom rada želi se povećati operativna pokrivenost područja, fleksibilnost u organizaciji poslova prema zahtjevima konkretne sredine, poboljšanje sigurnosti i usluge građanima te smanjenje troškova.

Novine u organizaciji rada policijskih postaja Labin, Pazin, Buzet i Postaje prometne policije u Puli predstavio je Božo Kirin naglasivši da će policijske postaje sa strankama raditi samo radnim danom u jutarnjoj smjeni od 8 do 16 sati, utorkom od 8 do 17 sati za upravne poslove, dok će vikendom biti zatvorene za građane. Teren će biti pokriven 24 sata u smjenskom radu i to s jednom autoophodnjom i nekoliko policijskih službenika. Rukovoditelj i pomoćnik bit će u direktnijoj komunikaciji s djelatnicima na terenu.

U vrijeme kada policijske postaje ne rade, građani neće biti uskraćeni za policijske usluge. Oni će pozivom na dosadašnje brojeve telefona biti automatski preusmjereni na Operativno-komunikacijski centar (OKC) policije u Policijskoj upravi u Puli čiji operater daje potrebne informacije, a u slučaju potrebe za postupanjem, odmah poziv preusmjerava na voditelja operativne grupe koji je na terenu koji organizira i provodi daljnje aktivnosti za izvršenje zadatka. Građanin može pozvati i Centar 112 čiji se poziv također usmjerava na OKC. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter