Policajci u politici pomalo zastrašuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin posljednjih je dana u središtu javnih sporenja, a vezano uz izbor ravnatelja talijanske osmoljetke u Novigradu. Nakon što je prošlog tjedna upozorio na, po njegovom mišljenju, nedolicno policijsko postupanje prema pripadnicima talijanske zajednice u Istri, a zbog izbora ravnatelja u toj školi, Radin je pod neprekidnom "paljbom" lokalnog HDZ-a, koji je u ponedjeljak podnio i kaznenu prijavu protiv nepoznatih pocinitelja zbog terora nad istarskim Talijanima.

Radin kaže da slucaj "Novigrad" nema namjeru rješavati u dogovoru s vrhom HDZ-a, ciji je koalicijski partner na nacionalnoj razini, no dodaje da još nije odlucio hoce li u Saboru podržati državni proracun za 2011. godinu, iako je Vladi potrebna svaka ruka za njegovo usvajanje.

- Kako komentirate kaznenu prijavu Gradskog odbora HDZ-a Novigrada DORH-u protiv nepoznatih pocinitelja koji su vršili pritisak na clanove talijanske zajednice u vezi talijanske osnovne škole?


- Ozbiljna je to tužba, ali treba biti praktican i reci da je jednostavnije bilo pitati nego tužiti. Da su pitali ja bih im odmah otkrio da su upravo oni, policajci iz novigradskog HDZ-a, izvor potencijalnog zastrašivanja moje manjinske zajednice. Nije uobicajeno u zapadnim demokracijama da se policajci aktivno bave politikom, da budu stranacki celnici i da se politicki okome na pripadnike jedne manjinske zajednice. A na njihovoj konferenciji za novinare bila su cak dva pripadnika policije, što je u sukobu s inace korektnim ponašanjem istarske policije u ovom slucaju. Ali, imati politicku i policijsku moc previše je jednostavan put za apsolutnu društvenu kontrolu, i u ovom novigradskom slucaju to djeluje zastrašujuce. To bih im rekao da su me pitali, i to cu reci ako me budu pitali.

- U prijavi se spominjete zbog presice na kojoj ste govorili o izboru ravnatelja talijanske osnovne škole te se državna tijela upucuju na Vas kao na izvor informacija. Je li Vas kontaktirala policija ili odvjetništvo, i smatrate li potez novigradskog HDZ-a politickim pritiskom?


- Evo vidite, policajac tuži i onda me policajac "kontaktira" i ispituje, a ako se ne odazovem - privodi. Ne, do sada se to nije dogodilo, ali ne iskljucujem i tu mogucnost. Ne smatram to politickim pritiskom na mene, ali sigurno je to pritisak na ostale ispitane Talijane i osobe druge nacionalnosti.

- Kako komentirate tvrdnje iz medija u kojima pojedini komentatori tvrde da se u Istru, a na primjeru škole u Novigradu, vratio Mussolinijev neofašizam?


- Ne razumijem recenicu "Mussolinijev neofašizam", jer je doticna osoba bila fašist, bez neologizama. O toj recenici ne mislim ništa, nisam je niti primijetio. Mi u Talijanskoj uniji nastojimo da u talijanskim školama ravnatelji budu po mogucnosti Talijani, i mislimo da je izmedu takvog nastojanja i fašizma razlika razvidna. Osim toga, dok neki ekstremni krugovi u Italiji govore o nama kao o komunistima, a drugi ekstremni u Hrvatskoj kao o fašistima, ja znam da smo, više manje, na pravom putu.

- Jeste li pokušali riješiti problem u dogovoru sa Zagrebom?


- Nemam potrebu tražiti pomoc za probleme koje možemo riješiti sami. Jednostavno cu ih izvijestiti, da ne bi mislili da mi je stvar promakla.


Podijeli: Facebook Twiter