Policajci se družili s gradanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan policije u utorak je svecano obilježen na igralištu Uslužne jedinice MUP-a u Valbandonu. Prvi put je organiziran Dan otvorenih vrata, manifestacija na kojoj su se svi zainteresirani gradani mogli upoznati s organizacijom i opremom policije.

Na štandovima su prezentirani odsjek kadrovskih poslova, odjel pravnih poslova, kriminalisticka tehnika, granicna policija, protueksplozivna zaštita, odsjek prevencije PU istarske, prometna policija i interventna jedinica policije, a gradani su mogli razgledati i policijska vozila te pokaznu vježbu službenih pasa. Svoj rad predstavili su i policijski sindikati te udruge koje djeluju u policiji.

"Željeli smo prikazati opremu, tehniku i nacin njenog korištenja da se gradani upoznaju s tim, a osobito nam je drago da je došlo mnogo predškolske i školske djece", rekao je nacelnik Policijske uprave istarske Mladen Blaškovic.



Svecani prijem, kojem su prisustvovali brojni uzvanici, poceo je minutom šutnje u sjecanje na 733 policajca poginula u Domovinskom ratu. Dan policije, koji se obilježava u srijedu, i Dan sv. Mihovila bili su prigoda za sjecanje na dogadaje iz devedesetih godina jer se upravo u Valbandonu postrojavala Specijalna jedinica policije Bak, buduci da su predstavnici policije prvi stali u obranu domovine, istaknuo je Blaškovic.

Jedan od glavnih ciljeva PU istarske u ovoj godini je održavanje stanja javne sigurnosti na najvišoj razini. Prema službenim podacima, naveo je Blaškovic, Istra bilježi tendenciju smanjenja slucajeva narušavanja javnog reda i mira te broja prometnih nesreca. Takoder, cilj je održati najviši stupanj sigurnosti tijekom turisticke sezone, a ova je sezona bila jedna od najmirnijih dosad.

"Povecanje sigurnosti cestovnog prometa još je jedan od prioriteta, a poseban je naglasak na sigurnosti djece u prometu. Nema napretka bez suradnje gradana i drugih institucija stoga pozivam gradane da nam se s potpunim povjerenjem obrate i prijave sve nezakonite radnje.

Jedan od ciljeva je jacanje svih oblika prevencije cinjenja kaznenih djela i prekršaja. Treba dodatno uložiti u opremu, kadrovsko popunjavanje i edukaciju jer je covjek najveca vrijednost policijskog sustava", rekao je Blaškovic.

Program obilježavanja Dana policije nastavlja se u srijedu te ce od 9 do 13 sati na pulskoj tržnici biti postavljen informativni štand policijske postaje Pula i Vijeca za komunalnu prevenciju Grada Pule. U fažanskoj crkvi sv. Kuzme i Damjana pak bit ce služena misa u 11 sati.


Podijeli: Facebook Twiter