Policajci predstavili svoj rad mališanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijska uprava Istarska, u povodu obilježavanja Dana policije i njena zaštitnika Sv. Mihovila, i ove je godine održala takozvani Dan otvorenih vrata kako bi se približila svojim (su)građanima.

Tim su povodom policijski službenici u prijepodnevnim satima na Narodnom trgu kod tržnice putem info-punktova prezentirali rad prometne, interventne policije i protueksplozivnog odjela, a posjetitelji su mogli saznati više o tome kako izgledaju provalnički alati te kako zaštiti sebe i svoju imovinu.

Prvi put, osim na Riječkom gatu na kojem su se predstavili policijski brodovi i ronioci, kod tržnice je svoj štand imala i jedinca pomorske policije koja je građanima prikazala koje su vrste u Jadranskom moru zaštićene - od rijetkog puža bačvaša, preko periske, morskih konjića, kornjače želve do prstaca.

Policajci iz službi za očevid i krim-tehniku pokazivali su i na koji se način uzimaju otisci. Najmlađima - vrtićkoj i školskoj djeci najzanimljivija je bila oprema interventnih policajaca te kacige koje su smjeli staviti na glavu.

Ipak, glavna zvijezda je bio osmogodišnji belgijski ovčar Don kojemu je glavni zadatak da u zračnoj luci traži eksploziv. Koliko je uigran sa svojim partnerom-policijskim službenikom pokazao je, ne samo prilikom pokazne vježbe traženja eksplozivne naprave, već i svojom poslušnošću tijekom cijele manifestacije kojom je oduševljavao i one velike i male. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ) 

Flego: Zahvaljujući policiji Istra je sigurna regija

U povodu Dana policije i njihovog zaštitnika Svetog Mihovila, istarski župan Valter Flego primio je u sjedištu Županije predstavnike policije predvođene načelnikom Policijske uprave istarske Dragutinom Cestarom. Flego je kazao da je suradnja s policijom dobra te da je Istra sigurna regija. Dodao je da policija treba raditi preventivno, usvajajući pritom nova znanja i vještine te da sigurno ima prostora za proširenje suradnje.

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar naglasio je da je u prvih osam mjeseci ove godine prisutan trend smanjenja kaznenih djela, rekavši da je znatno manje krađa i teških krađa, a pozitivni pomaci vide se kada je riječ o stanju sigurnosti u prometu. Najvažnijim je ocijenio suradnju s građanima, lokalnom zajednicom i udrugama civilnog društva, ali i važnost projekta "Policija u zajednici". (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter