Policajci odavali vrijeme kontrola vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest podmitljivih policajaca uhićenih danas u antikorupcijskoj akciji, USKOK tereti da su za novac i druge darove vlasnicima autoprijevozničkih tvrtki i obrta dojavljivali kada će biti provođeni nadzori vozila te sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari.

Osim protiv 11 policajaca, kriminalističko istraživanje je provedeno i protiv 26 zaposlenika, odgovornih osoba i vlasnika prijevozničkih tvrtki i obrta koji su također uhićeni, izvijestio je DORH.

Tereti ih se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, primanja i davanja mita, te protuzakonitog posredovanja.

USKOK sumnja da je 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivalo kad će biti provođene kontrole vozila i prometa.

Osumnjičeni policajci su odavali podatke o tome kada će biti provođeni nadzori osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzije njihovih vozila koje provode Hrvatske ceste, te nadzori sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari koje u suradnji s MUP-om provodi Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

To su, prema sumnjama USKOK-a, radili koristeći se podacima koji su im bili dostupni kao policijskim službenicima, a na traženje vlasnika tvrtki i obrta koji su time u zamjenu za mito namjeravali izbjeći nadzore u prometu.

Kriminalističko istraživanje protiv njih, provode policijski nacionalni USKOK u suradnji s više policijskih uprava i u koordinaciji s USKOK-om.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, koji bi potom trebao odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražng zatvora.

MUP je ranije potvrdio da je u akciji ukupno uhićeno 37 osoba, od kojih je 11 policijskih službenika i 26 građana, vlasnika autoprijevozničkih tvrtki i obrta s područja Bjelovarsko-bilogorske i okolnih županija.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter