Policajci krivotvorili isprave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema svježoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova, u prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno je 459 krivotvoritelja službenih isprava, a medu njima je i 25 policijskih službenika.

Spomenuto kazneno djelo ne odnosi se samo na falsificiranje osobnih iskaznica i putovnica, nego i drugih isprava cija se istinitost potvrduje policijskim pecatom.

Još uvijek nije poznato je li i neki korumpirani policajac bio u lancu koji je nabavio hrvatske putne isprave Sretku Kalinicu, covjeku koji je ubijao za racun tzv. zemunskog klana i koji je u noci na srijedu izrucen Srbiji.

Ono što se zna jest to da je Kalinic osobno u kolovozu 2006. došao u prostorije zagrebacke Policijske uprave u Petrinjskoj ulici i izvadio putovnicu na ime Drage Cesara. Kalinic je imao i Cesarovu osobnu iskaznicu.

U sijecnju 2009. u jednom hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini ishodio je i putovnicu na ime Milivoja Mandica. Kalinic je rekao da je lažne dokumente sredio zahvaljujuci Cvetku Simicu koji je u ožujku pronaden raskomadan u jarunskom jezeru i da ih je platio 26 tisuca eura. Nije htio reci pojedinosti o toj nabavci.

Lažnim hrvatskim putovnicama u kojima su bile njihove fotografije, ali su imena, prezimena i podaci pripadali drugim osobama, raspolagali su Ante Gotovina, Hrvoje Petrac, Milorad Ulemek Legija, Ivan Ico Matekovic, srbijanski i crnogorski kriminalci Andrija Draškovic, Ratko ?okic, Zvezdan Jovanovic, Veselin Vukotic, nekoliko clanova globalno poznate pljackaške grupe "Pink Panther"...


Podijeli: Facebook Twiter