Policajci je umalo zgazili, odbili se identificirati

Na snimci se jasno iščitava registarska oznaka policijskog vozila
Na snimci se jasno iščitava registarska oznaka policijskog vozila

Je li policija tu da štiti građane te svojim primjerom educira i dovodi red na ulice ili je tu da nam piše kazne i utjeruje strah u kosti, pita se jedna Puljanka nakon neugodnog iskustva s policijom o čemu je pismeno izvijestila Policijsku upravu. Naime, piše ona, u petak 13. rujna poslijepodne prelazila je cestu u
Poljani sv. Martina s osmogodišnjom kćerkicom kada je na semaforu bilo zeleno svjetlo, a da ju je zamalo zgazio službeni policijski automobil. Ona se s kćerkicom brzo sklonila, a policijsko vozilo nastavilo je vožnju kao da se ništa nije dogodilo.

Nastavila je s kćerkicom hodati i kod fast fooda primijetila policajca iz vozila te mu prišla i rekla da ih je umalo pregazio, a on je nonšalantno odgovorio da je na semaforu bilo crveno. Još mu je rekla da nije u redu "da nas kažnjavaju za svaku glupost, dok oni sami ne preuzimaju niti snose ikakve odgovornosti za svoja nedjela."

Uputila se s kćerkicom dalje kada je za upravljačem policijskog vozila ugledala policajku koja je, dok se vozilom kretala unatrag, pričala na mobitel pridržavajući ga ramenom. Opet su majka i kćerka na pješačkom prijelazu dok je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo umalo bile pregažene. Majci je prekipjelo te se obratila policajki kroz otvoren prozor primjedbom da "upravo čini dva prekršaja" te joj na glas pročitala registraciju službenog vozila i rekla da "im policijska uniforma ne daje za pravo da i sami krše zakone i da će ih prijaviti policiji."

Majka se s kćerkicom udaljila i nakon prijeđenih petnaestak metara policijsko vozilo s upaljenom sirenom joj je prepriječilo put. Policajac i policajka su od nje zatražili osobnu iskaznicu, a majka je u nevjerici mobitelom nazvala odvjetnicu koja joj je savjetovala da im da osobnu iskaznicu na uvid, jer će je u suprotnom privesti.

Uputili su se prema službenom vozilu, a majka je potom od njih zatražila njihove brojeve značaka. Oni su to odbili pa je mobitelom slikala njihov automobil. Policajka joj je tada zaprijetila da će joj mobitel zaplijeniti, ukoliko sliku ne izbriše. Dok je trajao njihov nimalo ljubazan razgovor, dijete se rasplakalo. Uto je policajac izašao iz automobila i vratio joj osobnu iskaznicu, a na molbu da joj zapiše broj svoje značke odgovorio je da neće. Broj mu je ipak pročitala i upisala u mobitel. Majčinu predstavku zaprimila je PU istarska, a Odjel za zakonitost postupanja utvrđuje sve navode čitateljice. Nakon provjere navoda i utvrđivanja činjeničnog stanja, o utvrđenom ćemo obavijestiti javnost, saznajemo od Nataše Vitasović, glasnogovornice PU istarske. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter