Policajci cuvaju i uz pomoc peraja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strani visoki dužnosnici ubuduce bi tijekom boravka na moru trebali biti još sigurniji. Naime, strategiju kako ih što bolje zaštititi do detalja su razradivali policijski službenici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ravnateljstva policije na regionalnom programu obuke, na kojem su sudjelovali i njihovi kolege instruktori iz Francuske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Rijec je o projektu "Neposredno osiguranje šticenih osoba u specificnim okolnostima", ciji je prvi dio održan u Valbandonu. Obuka u Valbandonu uslijedila je nakon posjeta policajaca iz regije Francuskoj, gdje su se upoznali s ustrojem i radom specijalne jedinice francuske žandarmerije te posebne jedinice za zaštitu šticenih osoba.

Puna cetiri dana hrvatski, francuski, srbijanski, slovenski i crnogorski policijski službenici koji brinu o sigurnosti najviših državnih dužnosnika razmjenjivali su iskustva, vještine i taktike osiguranja visokorizicnih šticenih osoba na moru, odnosno tijekom korištenja plovila te tijekom njihovih posjeta kriznim i postkonfliktnim podrucjima.

U Valbandonu je razradivano postupanje tijekom ulaska šticene osobe na brod. Analiziran je svaki korak i pokret rukom te utvrdivani podaci, poput vremenske prognoze, koje je potrebno provjeriti unaprijed.

- Sve to ovisi o tipu broda kojim šticena osoba plovi. Moramo unaprijed dogovoriti i koliko ce plovila biti u pratnji, pojašnjavaju nam hrvatski policajci, koji su ugostili kolege u Valbandonu.

Hrvatska je izabrana za domacina ovog dijela obuke jer je procijenjeno da pripadnici naše Uprave za posebne poslove sigurnosti imaju nešto više iskustva u zaštiti na moru, s obzirom na veliki broj posjeta što se odvijaju na hrvatskoj obali i otocima.

- I kad šticena osoba odluci zaplivati, naši policijski službenici je prate. Za plivanje koristimo peraje, no razlog tome nije naše plivacko neiskustvo, vec želimo biti sigurni da eventualni umor zbog dužeg boravka u vodi nece ugroziti pravovremenost naše reakcije. Ako je potrebno, koristimo i maske za ronjenje, a nije iskljuceno i da nekog dužnosnika pri plivanju prati i plovilo.

Tijekom obuke u Valbandonu svi sudionici prezentirali su svoje nacine šticenja dužnosnika na moru, a predstavnici iz Srbije demonstrirali su svoja iskustva zaštite tijekom plovidbe rijekom.

U nastavku ovog projekta policajci ce dodatno uvježbavati i cuvanje dužnosnika u zimskim i planinskim uvjetima, na skijanju ili planinarenju.


Podijeli: Facebook Twiter