Policajac poginuo na A4 imao 3 promila, kolega 1,8!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još se ne zna točan uzrok prometne nesreće u kojoj su prošlog tjedna na autocesti A4 kod Svete Helene poginula dvojica policajaca iz Mobilne jedinice prometne policije, no utvrđeno je da su obojica bili pod utjecajem alkohola i da u trenutku nesreće nisu poduzimali policijske ovlasti, već su se pred kraj smjene vraćali u sjedište jedinice.

Kako je tek jučer sahranjen drugi policijski službenik koji je naknadno umro u bolnici, Ravnateljstvo policije je "iz poštovanja prema tragediji i gubitku dviju obitelji odlučilo tek danas objaviti naknadno utvrđene činjenice".

Nesreća u kojoj je policijski automobil naletio na kamion koji se kretao u istom smjeru dogodila se 28. prosinca oko 23,30 sati. Od siline udarca kamion je probio zaštitnu ogradu, prešao na suprotnu stranu autoceste i prevrnuo se, dok je policijsko vozilo udarilo u zaštitnu ogradu i zaustavilo se. Na prevrnuti kamion naletjela su dva osobna automobila. Uz dvojicu poginulih policajaca u nesreći je teško ozlijeđena putnica u kamionu.

Kažu da točan uzrok nesreće, koja se dogodila 28. prosinca oko 23,30 sati, nije utvrđen, ali da je analiza krvi pokazala da je 42-godišnji policajac koji je vozio službenu škodu superb imao 2,91 promila alkohola u krvi, a njegov 30-godišnji suvozač 1,83 promila. Ostali vozači, sudionici nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola.

U priopćenju Ravnateljstva policije navodi se i da su se dvojica njihovih kolega u trenutku nesreće vozili prema sjedištu jedinice, jer im je u ponoć završavala smjena, i nisu poduzimali policijske ovlasti, primjerice slijedili drugi automobil zbog prebrze vožnje ili drugih prekršaja u prometu. Dodaje se da službeni automobil u kojemu su stradali nije presretač, već operativno vozilo.

"Kako bi se utvrdile sve činjenice koje su prethodile prometnoj nesreći, odnosno odgovornost i propusti mjerodavnih osoba u organizaciji službe i rukovođenju policijskim službenicima, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić naložio je mjerodavnim internim službama utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije koje izražava iskreno žaljenje obiteljima poginulih policajaca. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter