Policajac nije nikad na odmoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski policajac koji je proljetos bio na odmoru u New Yorku primijetio je u vitrini u galeriji u aveniji Madison anticki kip ukraden iz jednog talijanskog muzeja koji je, nakon istrage, u petak u Rimu službeno vracen talijanskim vlastima.

Golemi mramorni kip, ženski torzo bez glave, s rogom obilja, ukraden je jedne noci u lipnju 1988. iz arheološkog muzeja u Terracini, na obali izmedu Rima i Napulja.

Dok se šetao ulicama Manhattana, policajac Michele Speranza, koji radi u odjelu za zaštitu kulturnih spomenika, primijetio je kip, fotografirao ga mobitelom i raspitao se kod kustosa o njegovu podrijetlu. Potonji mu je nerado odgovarao na pitanja, što je kod njega pobudilo sumnju. Vrativši se u Italiju, njegove su se sumnje potvrdile, pa je carinska služba u New Yorku na dojavu talijanskih kolega zaplijenila sporno djelo.

Italija, koja posjeduje jednu od najbogatijih zbirki kulturnih spomenika u svijetu, cesto se susrece s kradom svojih starina koje se ilegalno iznose iz zemlje i prodaju na medunarodnome tržištu.

Talijanska policija zato na svojoj internetskoj stranici (www.carabinieri.it) redovito objavljuje popis s deset najtraženijih djela, medu kojima prvo mjesto zauzima Caravaggiovo "Kristovo rodenje".

Vracen je i broncani kip Zeusa, ukraden iz rimskog muzeja 1988. godine. Nakon 18 godina, 2006. godine pojavio se u katalogu aukcijske kuce Sotheby's. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter