Polemika oko fojbi ne prestaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Trstu polemika izmedu pobornika fojbi i onih koji negiraju masovna ubojstva i dalje traje. Neki tvrde da je brojka žrtava titoistickog terora 20.000 ubijenih i nestalih, drugi se pak ogranicavaju na daleko manju brojku od nekoliko stotina ubijenih.

Zanimljivo je da je nedavno u Trstu održan skup koji je organizirala udruga istarskih esula Unione degli istriani (Unija Istrana) u suradnji s udrugom Lega Nazionale, na kojemu je pala odluka da se talijanskom parlamentu uputi zahtjev da se izglasa jedan zakon kojim bi se onemogucilo ili bar ogranicilo djelovanje negatora fojbi.

Desetog svibnja ove godine umro je u Reggio Emiliji u 85. godini života Graziano Udovisi, Puljanin koji je u zadnjih dvadeset godina tretiran kao jedan od najistaknutijih i najpozvanijih svjedoka istarskog egzodusa i žrtava tzv. istarskih fojbi.

Graziano Udovisi roden je 1925. godine u Puli, a do 1945. godine bio je porucnik vojno-policijskih postrojbi poznatih kao Milizia difesa territoriale. Kao pripadnik i casnik te postrojbe bio je komandant garnizona u Oprtlju i Rovinju do svibnja 1945., kada biva uhicen i priveden u zatvor u Puli. Kasnije je preživio streljanje i pad u ponor kraj Plomina.

On je postao predmetom intervjua i razgovora u gotovo svim talijanskim medijima, putovao je Italijom i predavao u školama obnavljajuci svoja sjecanja pred mladim studentima i ucenicima i postao je prava ikona.

No, istodobno valja podsjetiti da je on bio porucnik postrojbe koja je oformljena nakon što su Nijemci u rujnu 1943. ukljucili prostor Trsta, Udina, Gorice, Pule i Rijeke u Treci Reich pa je postrojba Milizia difesa territoriale bila dio njemacke vojno-policijske mašinerije.

Nakon što se uspijeva izvuci iz fojbe, Graziano Udovisi dolazi u Trst kojim vec upravlja saveznicka vojna uprava i biva uhicen i zatvaran pod optužbom da je kolaboracionist. Na slobodu ce biti pušten tek 1947.

Udovisijev životni i borbeni put amblematican je u kontekstu žive rasprave o tome tko su i kolike su žrtve fojbi. Tokom jednog simpozija koji je 2005. godine održan u Rimu rijecki publicist Giacomo Scotti okomio se na vjerodostojnost popisa Talijana bacenih u fojbe. "Dobar dio njih nije bacen u fojbu, nego je ubijen tijekom vojnih operacija i u sukobima s partizanima", pisao je izmedu ostalog Giacomo Scotti.


Podijeli: Facebook Twiter