Polaznicima tečajeva za poljoprivrednike istječe rok za potpore

Stručno osposobljavanje za zvanje maslinar polagalo je 30-ak polaznika (D. ŠTIFANIĆ)
Stručno osposobljavanje za zvanje maslinar polagalo je 30-ak polaznika (D. ŠTIFANIĆ)

Svi oni koji su na proljeće polagali tečaj osposobljavanja za zvanje maslinara s područja Ližnjana pulskog otvorenog učilišta Diopter, a računaju da će im Općina Ližnjan vratiti dio "školarine", moraju podnijeti zahtjev jer će u suprotnom ostati bez potpore. Rok poljoprivrednicima, odnosno polaznicima edukacije, za podnošenje zahtjeva istječe 1. prosinca.

Na to nas je prije desetak dana upozorio Edi Pauro iz Muntića, s tvrdnjom da je početkom travnja položio tečaj vrijedan 3.600 kuna, a da povrat obećanih 1.000 kuna od Općine do početka studenog nije dobio. Još je u kolovozu tražio objašnjenje za to kašnjenje u Općini te saznao da mora podnijeti zahtjev da bi mu potpora bila isplaćena. Kada su ih pozivali na edukaciju, kaže Pauro, bilo je rečeno da će se novac isplaćivati brzo po izdavanju uvjerenja o uspješnom polasku tečaja, bez posebnih pismenih zahtjeva.

U međuvremenu sredstva su odobrena temeljem odluke o dodjeli potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području Općine Ližnjan i odluke nadležnog povjerenstva, no kaže da ostali polaznici očito ne znaju za taj postupak te će vjerojatno ostati bez potpore.

- Položili smo 2. travnja, novac smo trebali dobiti za mjesec dana, no nije se zbivalo ništa, nitko nas ni o čemu nije obavještavao. Dobro da sam se sjetio ljeti tražiti šolde, jer da nisam, od toga ne bi bilo ništa. Tada su mi rekli da moram podnijeti zahtjev, kaže Pauro.

Edukacija je koštala 3.600 kuna - Diopter je, saznajemo, u dogovoru sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu pokrio edukaciju s 1.000 kuna po polazniku, Općina je najavila svoje mještane subvencionirati s 1.000 kuna, a polaznik plaća 1.600 kuna.

Slično je, kaže Pauro, bilo i s tečajem za sigurno rukovanje pesticidima vrijednog 300 kuna, a tek je sada, kako čuje u selu, počela isplata od po sto kuna općinske potpore. (Z. STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter