Polazak u školu košta i do 2.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskoro stiže veliki dan, moje dijete krece u prvi razred osnovne škole. Zasigurno sve roditelje buducih prvašica trenutno okupiraju slicne misli, možda cak taj dan išcekuju i s malom bojazni, pa i više od svojih buducih daka prvaka. Razumljivo, jer se ne radi tek o fizickom ulasku u školu koji ce oznaciti pocetak osnovnoškolskog obrazovanja i veliki korak u odrastanju njihovog mališana, vec je tu prisutan cijeli splet emocija. Necu pretjerati ako kažem da je prisutno i malo strepnje kako ce dijete prihvatiti novo okruženje, uciteljicu, prijatelje, sjedanje u klupi i nove obaveze.

Osim svega toga, roditelji imaju još jednu obavezu - nabaviti djetetu kompletnu opremu za školu. Uz brigu hoce li uspjeti na vrijeme nabaviti sve udžbenike, da li ih kupiti ili posuditi, kojeg omiljenog lika iz crtica želi dijete nositi na svojoj prvoj školskoj torbi, sve je zajedno dakako i poprilicno financijsko opterecenje.

Dilema: Nove ili rabljene knjige


E sad, krenimo redom. Ukoliko su se roditelji snašli te knjige posudili - premda moraju znati jesu li knjige na popisu škole, što znaci da je najbolje posuditi ih od bivšeg ucenika iste škole - za preostale ce morati izdvojiti minimalno 350 kuna. Naime, tu su radne bilježnice te kompleti udžbenika pojedinih predmeta poput matematike koji moraju biti novi. Bilježnice, pribor za likovnu kulturu, mapa i ostale potrepštine (škare, ljepilo, glinamol...) odreduju uciteljice pa se s tom nabavkom može i pricekati do pocetka nastave. Oni, pak, koji su odlucili kupiti novi komplet udžbenika za to su trebali izdvojiti izmedu 600 i 700 kuna. Ovisno o programu koji je pojedina škola odabrala, taj iznos može i varirati, no ne u znacajnim razmjerima.



Ponuda školskih torbi je šarolika, kako kvalitetom i izgledom tako i cjenovno, stoga se mogu pronaci vec od stotinjak pa do cak 1.100 kuna. Buduci da je za prvašice poželjno odabrati anatomske, kvalitetnije torbe, kako nam potvrduju i same prodavacice, najcešce se odabiru one u iznosima izmedu 200 i 400 kuna. Potom, najcešce se odabru takozvane pune pernice u kojima se vec nalaze olovke, bojice i flomasteri, a cijene im se krecu od pedeset, šezdeset pa do 200 kuna. S omotima za knjige, naljepnicama za knjige i bilježnice, platnenom torbicom za patike i još kojom sitnicom, naš se iznos u nabavi opreme povecava za dodatnih stotinjak kuna. Gumice za brisanje mogu se kupiti po kunu, dok one kvalitetnije koštaju i po nekoliko desetaka kuna, a tako je i sa svim ostalim priborom. Iako to ne izgleda toliko skupo, vecina roditelja želi svom djetetu kupiti kvalitetan pribor, po mogucnosti s omiljenim likom iz crtica, a onda to naravno nije jeftino. Najbolje je kupiti osnovni pribor, sve ostalo može se i naknadno, prema potrebi, odnosno zahtjevima programa.

Kute i papuce bile bi prakticnije


Uz školsku opremu, našem ce prvašicu trebati i neki novi odjevni predmeti, poput trenerke za koju treba izdvojiti prosjecno 200 kuna, patike od prosjecnih 350 kuna, a vrlo skoro treba racunati i na zimsku jaknu, kabanicu, cizmice i slicno što ce dodatno kucni budžet "olakšati" za oko tisucu kuna. Ovakvi izdaci mogu biti bezbolniji uz korištenje pogodnosti kupovine na rate, koja je moguca u vecini trgovina. Vecina se roditelja slaže da bi, nekad obavezno, nošenje školskih kuta i papuca bila puno prakticnija varijanta. Takva je obaveza u školama bila aktualna prije dvadesetak godina, no i sada bi bila opravdana gledajuci s financijskog aspekta, ali i smanjenja eventualnih razlika medu ucenicima. No, u školama vele da naznaka za vracanjem kuta zasad nema.

U konacnici, taj veliki prvi dan košta dosta, stoga je mudro s pripremama poceti na vrijeme te udžbenike, školsku torbu i ostale nužne predmete kupovati ili barem otplacivati u odredenom, duljem vremenskom razdoblju, da bi ovaj neminovni financijski izdatak za roditelje bio što bezbolniji.

S nabavom svih potrepština za svoju školarku pocela sam još prije ljeta, prvo knjige, potom torba, zatim pribor i sada je sve spremno tako da prvi dan necemo docekati s grcem u trbuhu, ali ce zato uzbudenja biti napretek. Jedva cekamo da se dogodi, jer veliki je i znacajan to trenutak za cijelu obitelj. I da, zaboravila sam istaknuti, u našoj lijepoj, novoj, roza školskoj torbi za mobitel nece biti mjesta. (Piše Sanda ROJNIC SINKOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

POCINJE ŠKOLA - VOZACI OPREZ!


S prvim danom nove školske godine 5. rujna djelatnici Policijske uprave istarske zapocet ce provodenje akcije "Poštujte naše znakove". Akcija se svake godine provodi prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, a usmjerena je na zaštitu djece u prometu i sprjecavanje ugrožavanja njihovih života. Inace, na podrucju PU istarske novu ce školsku godinu u 48 škola te 94 prva razreda zapoceti oko 1.800 djece.

Kao i prethodnih godina, policijski su službenici u suradnji s predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta pregledali stanje svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola. Tako ce do pocetka školske godine biti uklonjeni svi nedostaci, obnovljena ili zamijenjena dotrajala horizontalna i vertikalna prometna signalizacija i slicno, receno je na konferenciji za novinare PU istarske.

Tijekom rujna svakog ce dana, posebice u vrijeme pocetka i završetka nastave, policijski službenici pojacano nadzirati prometa na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola. Osim preventivnih aktivnosti, policija ce djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno ce nadzirati brzinu, nepropisno parkiranje i poštivanje pješaka na obilježenim pješackim prijelazima. (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter