Polarni medvjedi mogu preplivati goleme udaljenosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polarni medvjedi mogu preplivati goleme udaljenosti, što je potencijalna vještina za preživljavanje potrebna u arktickom okolišu gdje polako nestaje ljetni led, pokazuje istraživanje Americkog instituta za geološka istraživanja (USGS).

Znanstvenici su pratili 52 ženke polarnog medvjeda u južnom Beaufortovom moru, nasuprot Aljaske. Izmedu 2004. i 2009., razdoblju ekstremnog povlacenja ljetnog leda, trecina tih medvjedica preplivala je više od 48 kilometara.

Ostale su u prosjeku plivale 155 kilometara, a jedna je medvjedica preplivala 354 kilometra. Za preplivane udaljenosti im je trebalo izmedu jednog do 10 dana. Medvjede se pratilo pomocu ogrlica s GPS-om.

Uz medvjedice su goleme udaljenosti preplivali i neki od mladunaca, dodaje se u izvješcu USGS-a objavljenom u kanadskom casopisu Journal of Zoology.

Znanstvenici su zabrinuti jer ne znaju koliko mladuncadi uspije preplivati velike udaljenosti. U prošlosti, polarni medvjedi nisu imali potrebu za tim jer je bilo dovoljno ljetnog leda na kojima su odmarali. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter