Polarna hladnoca odnijela 89 života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordno niske temperature u dijelovima istocne Europe povecale su broj žrtava arkticke hladnoce na 89 i prisilile ruskog naftnog diva Gazprom da upozori potrošace da ne rasipaju energiju. Izvor iz ruske tvrtke koja ima monopol na izvoz plina i sama pokriva cetvrtinu europskog uvoza kazao je da su primili zahtjeve za povecanim isporukama, no teško ih je ispuniti zbog pojacane potražnje u Rusiji.

Gazprom je ipak odaslao umirujucu poruku europskim kupcima. Unatoc povecanoj potrošnji u Rusiji zbog velikih smrzavanja, Gazprom nastavlja ispunjavati svoje ugovorne obveze prema europskim klijentima, napisao je jedan predstavnik tvrtke.

U Ukrajini su 43 osobe umrle od hladnoce u zadnjih pet dana, objavilo je ministarstvo za hitna stanja u toj zemlji u kojoj je zima najhladnija u zadnjih šest godina te nocu temperature padaju na 33 ispod ništice. Stotine grijanih šatora postavljene su za smještaj beskucnika. Prognoze govore da ce veljaca u Ukrajini biti izuzetno hladna, kao i polovica ožujka.

Europska meteorološka mreža Meteoalarm (www.meteoalarm.eu) upozorila je na "krajnje opasne" uvjete u nekim dijelovima istocne Europe, ukljucujuci Srbiju gdje je cetvrta osoba pronadena mrtva nocu na planinskom podrucju.

U Moskvi je dnevna temperatura pala na 22 ispod ništice i oporbeni pokreti strahuju od slaba odziva na veliki prosvjedni skup protiv premijera Vladimira Putina sazvanog za subotu.

U Bugarskoj je temperatura niža od 30 stupnjeva zamrznula bankomate u Sofiji, objavio je dnevnik Trud. U toj je zemlji osam osoba umrlo od hladnoce, a 14 u Rumunjskoj. U Poljskoj u kojoj je ranije deset osoba umrlo od hladnoce, broj žrtava povecao se nocu na srijedu s novih pet žrtava niskih temperatura, 26 stupnjeva ispod ništice.

U Sloveniji "crvena uzbuna" zbog bure

Zbog jake bure koja je mjestimice dostizala 160 kilometara na sat u zapadnim dijelovima Slovenije, državna agencija za okoliš za to je podrucje proglasila tzv. crvenu uzbunu, koja oznacava najviši stupanj opasnosti za ljude i imovinu od vremenskih nepogoda.

Preventivno su zatvorene škole na podrucju Ajdovšcine i Nove Gorice, zbog nemogucnosti pretovara trenutacno je zabranjeno uplovljavanje i isplovljavanje brodova u luci Koper, a teškoce u prometu na cestama imaju i visoka teretna vozila. Najjaci udari bure ocekuju se u noci s petka na subotu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter