Polanskom ovaj put urucena nagrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko-poljskom redatelju Romanu Polanskom urucena je u utorak u Zuerichu pocasna nagrada za životno djelo koja mu je dodijeljena još 2009. na Zueriškom filmskom festivalu, ali je tada nije mogao preuzeti zbog toga što je bio uhicen.

Polanski je došao po nagradu u crnom odijelu i bijeloj košulji, uz pljesak i ovacije štovatelja. Zaustavio se i podijelio velik broj autograma prije nego je kratko pozirao pred stotinjak prisutnih fotografa, no tom prilikom nije dao izjavu za novinare.

"Bolje ikad nego nikad. Ovo je i prigoda da pozdravim i zahvalim svima koji su me podupirali ovdje kroz ovo teško razdoblje", rekao je slavni sineast u razgovoru za švicarsku televiziju TSR. Polanski je rekao da vec 40 godina dolazi u Švicarsku i da ondje ima puno prijatelja.

Nakon uhicenja u Zuerichu u rujnu 2009., redatelj "Pijanista" je 4. prosinca te godine napustio zatvor u Winterthuru, u kantonu Zuerichu. Osuden je na kucni pritvor u njegovoj vili u Gstaadu, uz jamcevinu od 4,5 milijuna švicarskih franaka i obvezu nošenja elektronicke narukvice.

Pušten je na slobodu u srpnju 2010., pošto ga je Švicarska odbila izruciti Sjedinjenim Državama, gdje je protiv njega podignuta optužnica zbog spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom 1977. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter