Polančec: Mnogi se neovlašteno pozivali na Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da su se mnoge osobe neovlašteno pozivale na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera, optuženog za izvlačenje 70-ak milijuna državnih kuna koje su se, tvrdi tužiteljstvo, u najvećem dijelu slile u HDZ-ov crni fond.

Odgovarajući na pitanja Sanaderove obrane Polančec je kazao da su se ljudi vrlo često neutemeljeno pozivali na osobe s utjecajem.

"I meni se to događalo. Puno puta su se i na mene osobno pozivali neovlašteno, što me dosta i koštalo", posvjedočio je bivši Sanaderov suradnik koji je na početku svjedočenja kao svoju adresu naveo zatvor u Turopolju, gdje izdržava desetomjesečnu kaznu zbog pogodovanja vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću u slučaju "nepotrebne stručne studije".

Neutemeljeno pozivanje na autoritet bivšeg premijera već su spomenuli neki svjedoci Sanaderove obrane koja želi dokazati da su bivši stranački rizničar Mladen Barišić i ostali optuženici koji su priznali USKOK-ove optužbe radili bez Sanaderova znanja.

Polančec je, među ostalim, kazao da je Barišić uživao puno povjerenje predsjedništva HDZ-a, ali i odbacio tvrdnje da je optužena bivša blagajnica Branka Pavošević kod Sanadera imala povlašten status.

"Ako je netko imao povlašten status to su bili članovi užeg predsjedništva, a ne Branka Pavošević. Znao sam je vidjet u vladi i Saboru, ali nisam stekao dojam da ulazi otvarajući vrata nogom", kazao je Polančec.

"O financiranju stranke nikada nije bilo govora u mojoj prisutnosti", kazao je Polančec za razliku od Jukića i Fabeka koji su ranije posvjedočili da ih je Sanader u premijerskom uredu tražio da surađuju s Fimi medijom i na taj način pomognu HDZ.

Polančec je ocijenio da je stranka imala dovoljno novca jer je podmirivala sve svoje obveze te da se, koliko je njemu poznato, financirala donacijama, članarinama i novcem iz proračuna.

Ovo je bilo drugo svjedočenje Polančeca u slučaju Fimi medije. Kao svjedok tužiteljstva lani je u rujnu izjavio da se na predsjedništvu stranke nitko nije protivio Sanaderovim zaključcima. Posvjedočio je i da je na svakoj sjednici predsjedništva bio bogat catering s gomilom hrane i pića, a kada je jednom prilikom primijetio da se s tim pretjeruje, tadašnji glasnogovornik stranke i optuženik Ratko Maček u neformalnom razgovoru mu je rekao "što manje pitaš, bolje za tebe".

Suđenje u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi nastavlja se 4. ožujka kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker te smijenjeni čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter