Polaganje spomen-ploce na mjestu potonuca "Viribusa Unitisa"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski casnicki zbor Istarske županije u subotu organizira svecano polaganje spomen-ploce u more, na mjesto potonuca bojnog broda "Viribus Unitis" u akvatoriju otocica Sv. Andrija. Toj ce svecanosti, prema najavama, prisustvovati hrvatski predsjednik Ivo Josipovic koji ovoga vikenda boravi u Istri, a ujedno je i pokrovitelj ove manifestacije.

Svecanim polaganjem spomen-ploce, ciji je autor Baljanin Ibro Hondor, obilježit ce se 93. godišnjica potonuca broda u spomen na  žrtve najvece pomorske tragedije u Puli koja se dogodila 1. studenoga 1918. godine. U njoj je, po procjenama, poginulo oko 300 mornara i casnika bivše Carske i kraljevske mornarice zajedno sa zapovjednikom Jankom Vukovicem Podkapelskim.

- U cast hrvatskih mornara i prvog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednika broda 'Viribus Unitis', admirala Janka Vukovica -Podkapelskog, predsjednik Republike Ivo Josipovic u subotu ce na mjestu potonuca bojnog broda u sredini pulske luke spustiti spomen-plocu. Bit ce to skroman znak pažnje i casti koju želimo posvetiti prvim hrvatskim mornarima, a stradalo ih je nekoliko stotina toga 1. studenog 1918. godine, najavio je Predsjednik Hrvatskoga casnickog zbora Istarske županije brigadir Ljubomir Cerovac.

Kako isticu Cerovac i Anton Borina, predstavnici organizatora kojima su potpora Autoklub Pula-Rovinj i Udruga profesionalnih ribara "Istarski ribar", dogadaju ce prisustvovati delegacije država i gradova iz Italije, Slovenije i Austrije, a na spomen-ploci naci ce se zastave svih zemalja koje su tvorile Austro-Ugarsku Monarhiju: Ceške, Poljske, Slovacke, Madarske, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, dok je za poginule clanove židovske zajednice postavljena zastava Izraela.

Uoci postavljanja spomen-ploce, u crkvi Gospe od Mora tocno u podne održat ce se sveta misa na kojoj ce prisustvovati i sam predsjednik Josipovic te ce se obici Mornaricko spomen-groblje. Uzvanici ce se potom ukrcati na brodove Hrvatske ratne mornarice i isploviti na mjesto potonuca broda. U poslijepodnevnim satima, nakon blagoslova, planiran je uron ronilaca sa spomen-plocom popracen zvukom sirena brodova HRM-a i sudionika ovogodišnjeg 8. Vargarola kupa, natjecanja u pecanju s brodica i podvodnom ribolovu.

Inace, "Virbus Unitis" bio je admiralski ratni brod koji je nakon Prvoga svjetskog rata, kao i svi brodovi austro-ugarske ratne mornarice, prešao u hrvatske ruke. Tek što se na njemu zavijorila hrvatska crveno-bijelo-plava zastava i pošto je dan prije na njemu otpjevana "Lijepa naša", vec sutra ujutro, 1. studenoga 1918. potopili su ga talijanski diverzanti.
(G. ROJNIC)

Brodet i rižoto na Monumentima
Usporedo sa svecanošcu polaganja spomen-ploce na lokaciju potonuca broda "Viribus Unitis" održava se i 8. Vargarola kup, natjecanje u pecanju s brodica i podvodnom ribolovu, u spomen na dogadaj iz 18. kolovoza 1946. godine kada je u eksploziji 28 podvodnih mina na tadašnjem gradskom kupalištu život izgubilo 116 Puljana.
Ovogodišnji Vargarola kup, koji organizira Sportsko ribolovno društvo Vargarola, trajat ce od 7 do 13 sati, a nakon predaje ulova sudionici ce se na 50-60 brodica pridružiti obilježavanju potonuca "Viribusa Unitisa". Nakon toga natjecanje ce se nastaviti na Monumentima mjerenjem ulova te zakuskom, na koju se pozivaju svi gradani jer ce se tijekom natjecanja na moru preostali clanovi društva na kopnu okušati u pripravljanju brodeta i rižota koji ce kasnije biti besplatno servirani.


Podijeli: Facebook Twiter