Pola zahtjeva za legalizaciju bez dokumentacije

Gomile zahtjeva čekaju na rješavanje (D. MEMEDOVIĆ)
Gomile zahtjeva čekaju na rješavanje (D. MEMEDOVIĆ)

Za razliku od Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije te Rijeke i Dubrovnika, jedinih županija i gradova u Hrvatskoj koji su ispunili norme u rješavanju zahtjeva za legalizaciju pa im nedavno osnovana Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada neće preuzeti niti jedan predmet, to nije slučaj u Puli i Istarskoj županiji.

U nadležnom županijskom odjelu koji obuhvaća istarske općine te gradove Buje i Buzet napominju da će uskoro Agenciji predati "prvu tranšu predmeta legalizacije, njih 2.600". Iz Županije, međutim, do jučer nismo dobili odgovor na pitanje hoće li biti i drugih "tranši" te koliko će predmeta sadržavati.  

"Mjesečno smo se ustalili na dvjestotinjak riješenih predmeta, a dosad je riješeno ukupno oko 2.200. Ukupno je zaprimljeno 24.411 zahtjeva za legalizaciju... Predmeti će biti riješeni do kraja 2015. ukoliko Agencija bude rješavala razliku neriješenih predmeta dinamikom određenom zakonom", priopćili su iz Županije.

U Gradu Puli problem je što je od ukupno 5.688 zaprimljenih zahtjeva, njih čak 44 posto ili 2.500 prazno, bez ikakve dokumentacije. 

"Podnositelji uz zahtjeve nisu dostavili niti jedan od zakonom propisanih priloga te je do sada otpremljeno više od 500 zaključaka kojima se pozivaju podnositelji da u određenom roku upotpune zahtjeve. U oko 80 posto slučajeva podnositelji su tražili produženje roka, što im je i odobreno. Ovakvi prazni zahtjevi Gradu oduzimaju vrijeme i stvaraju trošak njihove dostave. Pozivamo građane koji su predali nepotpune zahtjeve da ih upotpune u što kraćem roku, u protivnom će se morati odbaciti", upozoravaju iz Grada, gdje su do 31. siječnja ove godine riješili 12 posto ili 689 zahtjeva.

Ovih dana u Gradu očekuju odluku ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš po kojoj bi se oko 300 zahtjeva iz Grada Pule preusmjerilo Agenciji. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter