Pola stoljeća u službi osoba oboljelih od raka u Istri

Predsjednica Lige protiv raka Danica Kuzmanović govorila je o pola stoljeća rada Lige
Predsjednica Lige protiv raka Danica Kuzmanović govorila je o pola stoljeća rada Lige

Večeras je u HGK – Županijskoj komori Pula svečano obilježeno 50. godina rada Lige protiv raka Pule, čije osnivanje seže u daleku 1967. godinu, na inicijativu akademika Ive Padovana. Uz brojne uzvanike svečanosti su se odazvali istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji su čestitali članovima Lige na velikom i značajnom jubileju te im obećali i dalje podršku u radu, jer je, kako su rekli, njihova pomoć u zajednici nemjerljiva. Miletić je dodao da je bitno i suočiti se s dijagnozom, jer je pravovremenom intervencijom moguće i izliječiti mnoge bolesti.

Od dispanzera do savjetovališta

Predsjednica Lige Danica Kuzmanović dala je potom presjek rada udruge tijekom pet desetljeća postojanja, spomenula značajne aktivnosti u kojima su sudjelovali, poput osnivanja onkološkog dispanzera 1969. godine, organiziranja sistematskih pregleda na kojima je samo u periodu od 1969. do 1971. godine pregledano gotovo 30 tisuća osoba oba spola iznad 40. godine života, sudjelovali su u opremanju citološkog laboratorija, nabavci raznih uređaja te otvaranju ambulante za kemoterapiju sredinom 80-ih godina što je pomoglo da pacijenti iz Pule i Istre ne idu više u Zagreb i Ljubljanu. Osvrnula se i na Đoserov memorijal koji je održan 20 puta, a Liga mu je bila pokrovitelj od 1987. godine i zahvaljujući tako prikupljenim sredstvima mogla je nabavljati opremu i uređivati prostore za onkološke pacijente.

Zahvalnice zaslužnim suradnicima

Spomenula je i osnivanje brojnih klubova unutar Lige koji okupljaju pacijente s različitim oblicima raka te istaknula da je cijelo vrijeme postojanja Lige primarni cilj bio raditi na prevenciji malignih bolesti i rehabilitaciji onkoloških bolesnika. Upravo ovo potonje postiže se putem Psihološkog savjetovališta kroz kojeg je od 2000. godine prošlo više od 4.500 bolesnika i članova njihovih obitelji. U tom radu pomažu im i educirani volonteri palijativne skrbi. U konačnici su svim zaslužnim pojedincima i ustanovama s kojima je Liga surađivala podijeljene zahvalnice. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter