Pola stoljeća Trećeg programa Hrvatskog radija

Ronald GORŠIĆ/CROPIX
Ronald GORŠIĆ/CROPIX

Treći program Hrvatskog radija, za koga je rečeno da je "oaza kulturnih znanstvenih i umjetničkih vrijednosti" u hrvatskoj medijskoj javnosti, svečano je danas obilježio pola stoljeća uspješnog rada.

Mnoge generacije slušatelja nalaze u našim emisijama inspiraciju, užitak i potvrdu svojih nada da postoji bolja, manje vidljiva, ali vitalna i neuništiva Hrvatska, rečeno je na svečanosti.

Program je počeo emitiranje s dvije emisije u trajanju od jedan i pol sat, da bi danas, nakon 50 godina emitirao 114 emisija tjedno i 24 sata na dan, kazala je glavna urednica Rajka Rusan.

Pokrovitelji, predsjednik Republike Ivo Josipović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić čestitali su na jubileju, naglasili važnost Trećeg programa u očuvanju i njegovanju visokih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih vrijednosti, ali i važnost Trećeg programa u njihovim osobnim odrastanjima i iskustvima.

"Treći program njegovao je elitne vrijednosti jer nema nacionalnog identiteta, razvoja i prosperiteta bez elita i elitnih vrijednosti", kazao je Josipović.

U proizvodnji programa sudjeluje oko 150 suradnika, spikera, glumaca, tonskih snimatelja i vanjskih suradnika. Izdano je i blizu stotinu Zbornika Trećeg programa, a program ima trajne poklonike i dobitnik je Nagrade Grada Zagreba.

Najdugovječniji urednik Trećeg programa poznati je pjesnik Danijel Dragojević, koji je također utemeljio tri najdugovječnije emisije. One se proizvode i danas: Dnevnici i pisma, Poezija naglas i Bibliovizor.

Tijekom svečanosti održan je koncert na kome su nastupiti Zagrebački solisti, Zbor i Jazz orkestar HRT-a, te solisti sopran Valentina Fijačko, mezzosopran Martina Gojčeta Silić, sopran Ivana Lazar, sopran Martina Zadro, te glasovir David Gazarov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter