Pola stoljeca skladanja bojom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galerijski prostor labinskog Narodnog muzeja i Gradska galerija od cetvrtka su mjesta održavanja retrospektivne izložbe slika akademske slikarice Vere Kos Paliska.

Postav ukljucuje 112 radova, pravi presjek opusa umjetnice koji je pocela stvarati 1962. Slike prati i izložba knjiga koje je Kos Paliska ilustrirala. Glumica Lela Margitic, koja je na svecanosti otvaranja nastupila u duetu s umjetnicinom sestrom, kantautoricom Ladom Kos, procitala je nekoliko pjesama iz njene zbirke "Prostranstva duše".

"Vera je uistinu raspjevani, vrsni i profinjeni kolorist koji majstorski iskazuje svoje umijece skladanja bojom, kako u tehnici akvarela, tako i pastela ili ulja na platnu. Lepeza korištenih boja je vrlo široka, izvrsno su odmjereni kontrasti toplo-hladno, svijetlo-tamno, perspektiva i volumeni su besprijekorno postavljeni i poštovani, a nanosi gusti i bogati. Sve su to izvanredno lirski zapisi uvijek svježe romanticne Verine duše", kazao je voditelj muzejske galerije Tulio Vorano.

Vera Kos Paliska rodena je u Zagrebu, gdje je i studirala na Likovnoj akademiji, a udajom za slikara Karla Palisku 1966. postaje stanovnicom Pule. Osim slikarstvom i pjesništvom bavi se scenografijom, kostimografijom, lutkarstvom i grafickim oblikovanjem, a u likovnoj pedagogiji prošla je put od nastavnika do redovnog profesora na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli.

Autorica je više od dvjesto znanstvenih i strucnih radova, likovnih prikaza i recenzija te niza znanstvenih projekata. Za pedagoško i likovno stvaralaštvo dobila je 42 nagrade, zahvalnice i priznanja.


Podijeli: Facebook Twiter