Pola stoljeća sklada, ljubavi i razumijevanja

Ples i zabava za Valentinovo (N. LAZAREVIĆ)
Ples i zabava za Valentinovo (N. LAZAREVIĆ)

U fažanski neformalni klub parova s 50 i više godina braka ove je godine inaugurirano devet novih, a jubilej im je proslavljen na Valentinovo, u nedjelju navečer, plesom i zabavom u Multimedijalnom centru. Manifestaciji "50 i…", koju godinama već organizira Općina Fažana, odazvalo se osam bračnih parova, dok je jedan bio spriječen. Slavljenicima su načelnica Ada Damjanac i predsjednik Vijeća Timotej Pejin uručili diplome i poklone, a prethodno su vijećnici razrezali tortu i nazdravili supružnicima koji jesu ili će uskoro proslaviti zlatni pir.

Recept za zajednički život

To su Ana i Giancarlo Moscarda, Berta i Rino Kostešić, Anđela i Petar Škatar, Marija i Milan Benčić, Ivka i Živojin Mihajlović te Milena i Mario Žgomba iz Fažane, kao i Marija i Živko Damjanac, Dušanka i Dragan Knežević te Katarina i Dragutin Krklec iz Valbandona.

Vesela zabava na Dan zaljubljenih bila je prilika čuti recept za dug zajednički život. Većina se, kroz pošalice na račun braka, slaže da uspjeh leži u ljubavi i međusobnom razumijevanju. Za svojih pola stoljeća braka na Valentinovo su zaplesali i Ana i Giancarlo Moscarda, koji su se upoznali davne 1962. kada je Ana s Labinštine stigla u Fažanu, pozvana da radi na Vangi kod Jovanke i Josipa Broza Tita. Vjenčali su se 1966.

- Prošlo nam je brzo. Za sve je zaslužno veliko međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje. Ako ne, odavno bi otišli svako na svoju stranu, kroz smijeh nam priča Ana. Njen suprug kaže da je sretan što su stigli do jubileja, jer bilo je vremena kada zbog zdravstvenih problema nije vjerovao u to.

- Može se reći da je naš brak pola stoljeća sklada. Uvijek negdje zapne, ali treba razgovarati, oprostiti i izvinuti se za svoje greške. Bez razgovora i ljubavi nema ništa. Kada smo se oženili odmah smo krenuli graditi obiteljsku kuću, a da nismo imali pomoć ni njenih ni mojih roditelja. Bilo je tada lakše, standard je bio bolji, a danas mlade parove muče daleko veći ekonomski problemi. Zbog toga dolazi do nervoze, a onda i do nerazumijevanja supružnika, zaključio je Giancarlo.

Mladima je danas teže

Petar Škatar na pitanje o njihovom receptu kroz smijeh nam je rekao: "Moja žena će govoriti, kao i uvijek u braku".

- Ma, dobri smo si bili. I dobru smo djecu zgojili. Imamo i unuke, to je sreća. Važno je puno ljubavi, poštovanja i da ljudi imaju razumijevanja jedno za drugega. Supružnici moraju razgovarati, zaključila je u nešto ozbiljnijem tonu supruga Anđela.

Filatelistička i kartofilska izložba

Istom prigodom u MMC-u Fažana otvorena je i prigodna filatelistička i kartofilska izložba "Žene i cvijeće" koju je postavio jedan od slavljenika Giancarlo Moscarda, predsjednik FD-a Amfora.

- Izložene su lijepe marke i razglednice za Valentino i ususret Međunarodnom danu žena. Poštanske marke su na temu cvijeća i stižu iz raznih zemalja svijeta, dok razglednice s motivima žena stižu uglavnom iz SAD-a, a one sa cvijećem iz Italije, rekao je Moscarda. Markice su stigle iz egzotične Nigerije, Gane, Butana, Barbadosa…. Ovo je još jedna u nizu izložbi koje je postavio Moscarda, a u MMC-u može se pogledati kad je Centar otvoren. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter